Stav LDP je da se posle 9. decembra, i to bez obzira kakva bude odluka Evropskog saveta o kandidaturi Srbije, mora postići razuman dogovor o održavanju izbora, kako od njih ne bismo napravili politički stampedo i dodatno traumirali izmrcvareno društvo.

Samo tako ćemo kao zemlja profitirati i dobiti uspešniju politiku, koja je nemoguća bez izbora i nove vlade – kaže za Danas poslanik Liberalno-demokratske partije Bojan Đurić. Kako ističe, vlada je svoj politički cilj, time i mandat, „napadno vezivala za kandidaturu i dobijanje datuma za pregovore, a danas je ugrožen čak i status kandidata“.

Opozicione stranke u Srbiji složne su u tome da vlast treba da raspiše izbore, ali se njihova pozicija razlikuje u odnosu na to da li ih treba vezivati za odlučivanje EU o kandidaturi.

Čelnici Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić pozvali su vlast da odmah raspiše izbore ako Srbija u petak ne dobije status kandidata. Nikolić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare kazao da su se Vučić i on čak opkladili u ručak.

„Ja mislim da ćemo dobiti status kandidata, jer bi u suprotnom situacija bila neizdrživa i bilo bi razloga za velike nemire, ali ne znam da li bi do njih došlo“, rekao je Nikolić. Lider SNS je upozorio da se vlast u Beogradu „igrala sa međunarodnom zajednicom i čekala poslednje veče, a onda pokazala da može da skloni barikade, kao što ih je i postavila“.

Potpredsednik SRS Dragan Todorović kaže za Danas da, što se tiče radikala, vlast uopšte ne treba da čeka 9. decembar da bi raspisala izbore. „Lično ću biti najsrećniji ako ne dobijemo status, jer se konačno moramo okrenuti sebi i traženju izlaza i iz tužne situacije u kojoj je Srbija“, kaže Todorović.

Potpredsednik DSS Miloš Aligrudić takođe smatra da vlast treba da raspiše izbore bez obzira na odluku EU. „Izbore je trebalo održati još pre dve godine, jer je vlast nesposobna i potpuno je zamenila prioritete. Privredni bilateralni i multilateralni ugovori su bitniji od bilo kakvog statusa, a tek o Kosovu da ne govorim“, kaže on.

Prema oceni Aligrudića, ukoliko odluka o statusu kandidata bude pozitivna, vlast će odmah raspisati izbore ne bi li na tome „ućarila“ neki poen, a ako odluka bude negativna, izbori će se odlagati sve dok Srbija ne dobije kandidatski status.

Nikolić: SPS tone sa DS

Na pitanje novinara s kim bi formirali vladu posle izbora, Tomislav Nikolić je odgovorio da će SNS to sama da uradi, a da će male stranke u potpunosti morati da prihvate program naprednjaka, ako budu želele da uđu u vlast. „SPS sada nije partner o kojem razmišljamo. Ko u kampanji bude na strani DS, bio bi nečastan da sa nama posle uđe u vladu. SPS ima svog partnera i oni tonu zajedno“, upozorio je Nikolić. On i Vučić su na konferenciji za novinare oštro kritikovali Dragana Đilasa, zamenika predsednika DS i gradonačelnika Beograda, optužujući ga za kontrolu nad medijima i plasiranje lažnih informacija u javnost, poput one da su njih dvojica u sukobu.

Reagovanja

LDP: Hoćemo novu politiku

Beograd – Lider LDP Čedomir Jovanovića upozorava da Srbija mora do petka, kada Evropski savet odlučuje o kandidaturi, da promeni okolnosti na severu Kosova i odnose Beograda i Prištine, kako bi se zaštitila evropska budućnost zemlje. „Video konferencije sa Briselom nisu dovoljne“, rekao je Jovanović i istakao da u Narodnoj skupštini treba da se preformuliše državna politika. Kako je rekao, 12 sati rasprave o proširenju Unije dokazuje da nije Evropa umorna, nego da su „naši lideri nesposobni da budu ozbiljni partneri EU u izgradnji moderne i demokratske Srbije i regiona“.

 

DSS: Srbiji treba neutralnost

Beograd – Predsednik DSS Vojislav Koštunica smatra da je sazrelo vreme za utvrđivanje novog državnog cilja, a to je politički i vojno neutralna i ekonomski stabilna Srbija. „Ako Srbija 9. decembra ne dobije kandidaturu za ulazak u EU, građani neće ništa izgubiti. Pritisci i ucene oko dobijanja kandidature, kojih je ovih dana sve više, dobar su povod da se konačno povede ozbiljna rasprava kojim putem zemlja treba dalje da ide“, istakao je Koštunica u izjavi za javnost.

 

Tači: Beograd priznao Kosovo

Priština – Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da sporazum Beograda i Prištine o integrisanom upravljanju granicom „na jedan ili drugi način i de jure predstavlja priznanje Kosova od Srbije“. „Integrisano upravljanje je evropski model koji se primenjuje samo između zemalja koje streme ulasku u EU“, kazao je Tači na sednici Vlade Kosova. On je istakao da je sporazum u punoj saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o integrisanom upravljanju granicom Kosova.

 

Nemačka: Kosovski carinici idu na sever

Priština – Ambasador Nemačke na Kosovu Ernst Rajhel pozdravio je sporazum Beograda i Prištine o integrisanom upravljanju prelazima na severu Kosova. „Ovaj sporazum bez ikakve sumnje potvrđuje pravo Kosova da pošalje carinske službenike i na sever zemlje“, saopštio je Rajhel u izjavi za medije. On je pohvalio pregovarački tim Prištine, istakavši da „zaslužuje priznanje za efikasno i pragmatično vođenje razgovora“.

 

Dežer: Potrebno strpljenje

Kruševac – Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da su napravljeni pomaci u razgovorima Beograda i Prištine i ocenio da je potrebno strpljenje. On je u Kruševcu, nakon sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU u Srbiji, podsetio da je napredak u dijalogu bio među uslovima koje je Brisel postavio Srbiji za dobijanje statusa kandidata. „Konačna odluka će biti doneta u petak, a za sada je potrebno strpljenje“, istakao je Dežer. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari