Spoljna politika članova Vlade Srbije, odnosno ministarstava usmerena je u najvećoj meri na saradnju sa zemljama Evropske unije i državama Zapadnog Balkana. Prema istraživanju Danasa, ministri su najviše putovali u EU i u zemlje regiona. Imajući u vidu ukrajinsku krizu i sukob na relaciji EU-Rusija, odnosno fokus i jedne i druge strane na opredeljenost spoljne politike Srbije, članovi Vlade ipak su težište spoljne politike zasnovali na intenzivnijim kontaktima i putovanjima u EU.

Sa Rusijom se pak najviše sarađivalo preko Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane. Takođe, zbog neuvođenja sankcija Rusiji i pojačane potrebe za izvozom poljoprivrednih proizvoda na to tržište, ministarka poljoprivrede kao i ministar trgovine putovali su u Rusku Federaciju. Premijer je, od početka mandata Vlade, samo jednom otputovao u Moskvu, dok je imao veoma intenzivne posete državama članicama EU.

Od zemalja regiona, najviše se putovalo u Hrvatsku, a Ameriku su za sada videli samo ministri spoljnih poslova i kulture Ivica Dačić i Ivan Tasovac. Iako je većina ministara, barem od onih od kojih je Danas dobio odgovore, za kratak period dosta proputovala, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović jedina nije napustila Srbiju službeno od početka mandata.

Ministar omladine i sporta za nepunih pet meseci tokom svog drugog mandata obišao je službeno devet evropskih zemalja, među kojima su Italija, Grčka, Češka, Slovačka, Turska, Poljska, a po dva puta je išao u Hrvatsku, Španiju i Mađarsku. Povodi, kako kažu u njegovom kabinetu, bili su razgovori o finansiranju sporta i privatizaciji klubova i takmičenja.

Ministar kulture Ivan Tasovac učestvovao je na međunarodnim skupovima u Njujorku, Banjaluci, Briselu i Skoplju, dok je ministar prosvete Srđan Verbić do sada tri puta putovao u inostranstvo – u Hrvatsku i dva puta u Belgiju, odnosno u Brisel. Ministarka državne uprave Kori Udovički proširila je svoja putovanja i na azijski kontinent, pa je njeno prvo službeno putovanje u inostranstvo bilo u Jordan gde je učestvovala na Međunarodnom ekonomskom kongresu o tranziciji, a potom je bila i u zvaničnim posetama Bukureštu i Berlinu.

Od formiranja Vlade Srbije do danas, ministar pravde Nikola Selaković boravio je službeno u Marseju, Sankt Peterburgu, Zagrebu i u Podgorici, a povodom problema sa izvozom svinjskog mesa u Rusiji je na samo jedan bio i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić. To je bilo i njegovo jedino putovanje u inostranstvo.

Ministar odbrane Bratislav Gašić učestvovao je na različitim konferencijama u Rusiji, Crnoj Gori i Velikoj Britaniji gde je učestvovao na Samitu NATO. Bio je u zvaničnim posetama Austriji, Azerbejdžanu i Ruskoj Federaciji, a posetio je i kontigent Vojske Srbije u misiji UN na Kipru i u Libanu. Ministar rada Aleksandar Vulin putovao je u Ženevu, Hrvatsku i Grčku.

Na stručnim skupovima u Nemačkoj i Mađarskoj učestvovala je od formiranja vlade ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, koja je dva puta bila i u Moskvi. „Prvi put na poziv ruskog ministarstva poljoprivrede u cilju izvoza plasmana poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na tržište Ruske Federacije i drugi put na otvaranju 23. Međunarodnog sajma hrane World food“, rečeno je Danasu u njenom kabinetu.

Od početka mandata aktuelne Vlade Srbije ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je bio u jednodnevnoj poseti Italiji – Milanu, gde je prisustvovao ministarskom sastanku „Jačanje otpornosti nacije i zajednice na katastrofe“, kao i jednodnevnoj poseti Republici Srpskoj. U njegovom kabinetu napominju za Danas da su obe ove posete „realizovane su o trošku domaćina“.

Najviše službenih putovanja u inostranstvo imao je, što je i bilo za očekivati, srpski šef diplomatije Ivica Dačić, koji je putovao za manje od pet meseci čak 24 puta. Dačić je u svojstvu ministra različitim povodima posetio Makedoniju, Azerbejdžanu, Sloveniju, Nemačku više puta, kao i Brisel (Belgiju), Hrvatsku, Crnu Goru, Austriju, Rumuniju, Grčku… Dačić je prisustvovao i ustoličenjima episkopa slavonskog Jovana u Pakracu, episkopa srednjoevropskog Sergija u Hildeshajmu i episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja u Beču. Dva puta je bio u Njujorku, ali i na konferenciji Pokreta nesvrstanih zemalja u Alžiru.

Bez odgovora od premijera i šest ministara

Spisak putovanja u inostranstvo od formiranja ove Vlade Srbije do danas naš list nije dobio iz kabineta premijera Aleksandra Vučića, ali ni od šest ministara – privrede Željka Sertića, finansija Dušana Vujovića, energetike Aleksandra Antića, zdravlja Zlatibora Lončara, za EU Jadranke Joksimović i za vanredne situacije Velimire Ilića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari