Vladajuća koalicija koja je pre nešto više od godinu dana ukinula Ministarstvo za zaštitu životne sredine, sada je blizu odluke o osnivanju posebnog resora prirodnih resursa, prostornog planiranja i životne sredine.

Većina opozicionih stranaka pozdravlja odluku o osnivanju ovakvog posebnog ministarstva, ali i navodi da istovetnu podršku prilikom glasanja u parlamentu neće dobiti Milan Bačević, sadašnji ministar prirodnih resursa. rudarstva i prostornog planiranja, koji je prema tvrdnjama SNS najozbiljniji kandidat za ministra životne sredine u rekonstruisanoj vladi.

Smatraju da onaj ko se pre par meseci zdušno zalagao za eksploataciju nikla, jednom od najopasnijih metala u rangu uranijuma, ne može naprasno da počne da se zalaže za očuvanje životne sredine. Opozicija poručuje vladajućoj koaliciji da bi za tako važan resor morala pažljivije da bira kandidata za ministra, posebno što je reč o važnom ministarstvu na putu ka EU.

– Ostanak Bačevića na bilo kojoj poziciji u Vladi je pucanj u nogu svakom pokušaju reformi. Posle tragikomedije oko kopanja kanala do Soluna, nerada u Vladi, dopuštanja ruskoj strani da i dalje plaća mizernu rudnu rentu od samo tri odsto, do otvorenog protežiranja ruskih interesa, Bačević je zaslužio da bude smenjen. Posebno je zanimljivo da će Bačević biti ministar ekologije i to posle onako radikalnog zalaganja za potencijalnu eksploataciju nikla, kaže za Danas Bojan Đurić, poslanik LDP.

I Ivan Jovanović, poslanik DS, smatra da bi izbor Bačevića na funkciju ministra zaštite životne sredine u najmanju ruku bilo sporno i kontraproduktivno.

– Konfuzija koju je napravio kada je reč o istraživanjima rude nikla u Srbiji, ne kvalifikuje ga za to mesto. Osim toga izostanak javne rasprave, na samom početku i dobre komunikacije sa nadležnim institucijama i lokalnim samoupravama, koje su bile neophodne, govore o nestručnom pristupu ovom problemu. O Moravskom kanalu da ne govorimo, a način na koji Bačević želi da Srbiju uvuče u sumnjiv megalomanski projekat diskvalifikuje ga za bilo koju poziciju u rekonstruisanoj Vladi Srbije, objašnjava Jovanović.

Zeleni Srbije podržavaju predlog o osnivanju posebnog ministarstva za zaštitu životne sredine i očekuju da će takvo rešenje biti usvojeno u predstojećoj rekonstrukciji. Ivan Karić, poslanik ove stranke u republičkom parlamentu, podseća da su Zeleni još pre godinu dana predložili osnivanje posebnog ministarstva za zaštitu životne sredine i prirodne resurse i da su nedavno ponovili inicijativu.

Milica Vojić Marković, poslanica DSS i predsednica skupštinskog odbora za zaštitu životne sredine, pozdravlja formiranje posebnog ministarstva, ali podseća da je za proteklih godinu dana načinjena velika šteta u toj oblasti ukidanjem agencija koje su značajne zbog zdravlja građana. Ukinuto je regulatorno telo koje je pravilo registar i time propisivalo koje hemijske i biocidne supstance i proizvodi ne smeju da se koriste, uvoze i izvoze. Ukinut je i Fond za zaštitu životne sredine koji je izdavao rešenja po kojima su zagađivači plaćali takse i koji je raspisivao konkurse za recikliranje posebnih otpada, odnosno onih koji mogu biti opasni. Ukinute su i Agencija za jonizujuća zračenja i Agencija za energetsku efikasnost. Ove agencije neophodne su u procesu pridruživanja EU.

– I taman kada je aktuelna ministarka za energetiku i zaštitu životne sredine Zorana Mihajlović počela da uči i shvata važnost ovog sektora, sada se spominje da će resor životne sredine voditi čovek koji se proslavio pričom o eksploataciji nikla. Bačević je fin i skroman čovek, ali on jednostavno nije osoba koja bi se valjano bavila ovim važnim resorom, kaže Vojić Marković i dodaje da je taj predlog tipičan za ovu vladajuću koaliciju i njenu priču o rekonstruisanoj vladi.

U SPS juče nisu želeli da se bave kadriranjem, ali, kako kaže socijalista Dejan Radenković, član zelene poslaničke grupe u srpskom parlamentu, formiranje posebnog ministarstva životne sredine doprineće primeni usvojenih pravnih tekovina EU i uravnoteženijoj primeni principa održivog razvoja, sprečavanju sve brojnih ekoloških akcidenata i to kroz funkcionalnu kontrolu privrednih i drugih aktivnosti, koje imaju negativan uticaj na životnu sredinu, objašnjava Radenković.

Pare od zagađivača za ekologiju

Usvajanjem našeg predloga Vlada Srbije pokazaće odlučnost u nameri da odgovorno i predano vodi poslove zaštite životne sredine, poveća efikasnost u radu u ovoj oblasti i pregovaračku snagu u postupku evrointegracija. Međutim, istovremeno se mora obezbediti i finansijska zaštita životne sredine, kako se ne bi dešavalo kao dosad, kada je ministar finansija sredstva koja uplaćuju zagađivači, usmeravao u zapušavanje pukotina, a ne u ekologiju, objašnjava Ivan Karić iz Zelenih, pridružujući se oceni da bi izbor Bačevića za ministra ekologije bilo nesrećno rešenje.

Nezavisan sistem finansiranja

Grupa od 58 udruženja koja se bave zaštitom životne sredine zatražila je juče da se u rekonstrukciji Vlade Srbije uspostavi jedinstveno ministarstvo za pitanja zaštite životne sredine i uspostavljanje dijaloga između nevladinog sektora i nadležnog ministarstva za pitanja zaštite životne sredine Srbije. Nevladine organizacije zahtevaju i uspostavljanje nezavisnog sistema finansiranja politike životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari