Na Evropskoj komisiji je da odluči da li će ubrzo biti otvorena prva poglavlja u pregovorima o pridruživanju Srbije EU, ali treba istaći da je sada primetna znatno manja politička volja za proširenjem Unije nego što je to bio slučaj u prošlosti. Takođe, aktuelni predsednik EK Žan-Klod Junker javno je rekao da će proces proširenja biti „zaleđen“ u narednih pet godina, komentariše za Danas Erki Bahovski, bivši zvaničnik Evropske komisije i urednik estonskog magazina „Diplomatija“.

Povodom tvrdnji pojedinih poznavalaca prilika da bi baltičke države mogle da uspore put Srbije ka članstvu u EU ukoliko osete da je Srbija „suviše bliska Rusiji“, naš sagovornik navodi da su političari iz tog regiona, uključujući Estoniju, u više navrata izrazili podršku pridruživanju Srbije, uz konstataciju da je nužno ispuniti sve kriterijume za članstvo. „Estonija doživljava proširenje EU više kao tehničko nego kao političko pitanje. Ipak, uzimajući u obzir aktuelnu situaciju između EU i Rusije, nijedna država ne može da ima izrazito prijateljski stav prema Rusiji. To shvata i Grčka, koja nije blokirala produženje sankcija EU Rusiji“, ističe on.

Ocenjujući spoljnopolitički kurs Srbije, Bahovski tvrdi da će Beograd „morati da pravi neke teške izbore“.

– Pre izbijanja krize u Ukrajini Srbija je mogla da u određenoj meri balansira između EU i Rusije. Sada je taj izbor postao teži. Kao što sam već rekao, EU je za izvesno vreme obustavila prijem novih članica, što znači da je možda smanjena i motivacija država kandidata za članstvo da sprovedu nužne reforme i okrenu se ka Uniji. Istovremeno, nema nagoveštaja da će se smanjiti jaz između Zapada i Rusije. Naprotiv. To znači da Srbija treba da izabere „tabor“ kojem želi da pripada, a tobožnje vesti da se građani Srbije bore na strani proruskih pobunjenika u Ukrajini neće doprineti evropskom putu. Ali, ni članstvo u NATO ne bi bila dobra opcija, budući da je taj vojni savez bombardovao Srbiju 1999. godine. Stoga srpska diplomatija treba da bude veoma oprezna – zaključuje Bahovski.

Odjek u Moskvi

Sagovornik Danasa smatra da Srbija može da odigra konstruktivnu ulogu u svojstvu predsedavajuće OEBS-u kada je reč o prevazilaženju ukrajinske krize. „Srbija to može da učini, ali pitanje je da li Moskva shvata OEBS dovoljno ozbiljno“, konstatuje Erki Bahovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari