Za rezoluciju o Kosovu i Metohiji, koju je Vlada Srbije usvojila i poslala na razmatranje parlamentu, vlasti u Beogradu su trebalo da najpre obezbede međunarodnu podršku i da obrazloženja u dokumentu doteraju uz pomoć EU i SAD, ističe za Danas Petar Miletić, potpredsednik Skupštine Kosova i generalni sekretar Samostalne liberalne stranke.


Miletić ocenjuje da u tekstu postoji dosta „opštih mesta“ i stvari koje se već primenjuju na Kosovu. Prema njegovim rečima, Srbi koji su u kosovskim institucijama žale što nisu konsultovani prilikom pisanja Rezolucije, jer su mogli da pomognu da pojedine odredbe budu „realnije i ostvarivije“.

Potpredsednik Skupštine Kosova kaže da rezolucija o KiM ima i dobrih strana, gde izdvaja to što je primetan napor autora dokumenta da se dođe do realnijih rešenja. „Razlika između Rezolucije i dokumenta koji je Tomislav Nikolić nedavno predstavio je u tome da se dijalog Beograda i Prištine ipak nastavlja, što nije bio slučaj u Platformi“, navodi Miletić.

Međutim, kaže on, „kada se govori o autonomiji Srba nejasno je da li se misli na autonomiju u sastavu Kosova ili nešto drugo“. Miletić ocenjuje da je dijalog Beograda i Prištine trenutno najvažniji proces koji se dešava, kao i da je u ovom trenutku primetna spremnost obe strane ka pronalaženju kompromisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari