– Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je u petak da Srbija želi punu istinu o tome ko je ubio službenike naše ambasade u Libiji i najavio da će u subotu o tome razgovarati sa američkim ambasadorom u Beogradu Kajlom Skotom. Po nama to su uradili američki avioni, a ako Amerikanci kažu da je drugačije, molimo da nam pruže te dokaze, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, prenosi FoNet.

Vučić je naglasio da je mu je teško da poveruje da su oni stradali u nekoj drugoj detonaciji, a zatim preneti, ali i da želi da bude korektan i da to ne isključuje u potpunosti kao mogućnost. Čekam da američka strana pruži bilo kakav dokaz da to nisu uradili američki avioni, rekao je Vučić. On je objasnio da se obdukcija tela poginulih gotovo u potpunosti, apsolutno, poklapa sa onom koja je urađena u Libiji i da rane pokazuju da su nastale istovremeno i u detonaciji. Govoreći o predstojećem sastanku sa američkim ambasadorom, on je izjavio da je od vitalnog značaja za Srbiju da ovaj tragični događaj dobije punu istinu. Vučić je rekao i da je veoma važno da odnosi Srbije sa SAD ne budu zamrznuti i da se zadrži i ne uništi pozitivan trend u odnosima sa tom zemljom.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je, prema informacijama iz Libije, u četvrtak u gradu Sabrata ubijen Al Dabaši, koji se sa svojom grupom sumnjiči za otmicu dvoje srpskih diplomata u Libiji u novembru prošle godine. Prema rečima Dačića, informacije govore da je Al Dabaši ubijen u gradskim borbama protiv ISIS-a u Sabrati. Dačić je rekao da je vest o ubistvu Al Dabasija objavio libijski dnevni portal i da se očekuje zvanična potvrda. Dvoje službenika ambasade u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić, koji su oteti su Libiji u novembru prošle godine, sahranjeni su u petak.



RS za neutralnost

Srbija će da čuva svoju vojnu neutralnost i neće biti član nijednog vojnog saveza i Republika Srpska će takvu istu politiku voditi na nivou BiH, izjavio je premijer Aleksandar Vučić, posle razgovora sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, prenosi FoNet. Dodik je rekao da je snaga Srbije ključna za stabilnost regiona i njena podrška Dejtonskom sporazumu za RS nije sporna. Mi nismo avanturisti i samo legitimnim političkim sredstvima ćemo se boriti za naš status, rekao je Dodik. Saopšteno je da će Srbija i RS zajedno obeležiti 75. godišnjicu osnivanja Nezavisne države Hrvatske i ustaškog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari