Srbija treba da odluči da li će da uspori svoje evropske integracije stalnim otvaranjem pitanja statusa Kosova, uključujući i aktuelnu rezoluciju u Generalnoj skupština UN, ili će odustati od „tvrde“ borbe protiv kosovske nezavisnosti zarad perspektive ubrzanja procesa priključenja Evropskoj uniji, zaključak je jučerašnje posete Beogradu ministra spoljnih poslova Nemačke Gida Vestervelea.

Nemačka principijelno podržava evropsku integraciju Srbije, ali zvanični Beograd u praksi mora da se pomiri s tim da je kosovska nezavisnost „zatvoreno pitanje“ i da se u dijalogu s Prištinom, koji bi EU ohrabrivala, okrene unapređenju uslova života Srba na Kosovu, kao i da predano radi na reformama neophodnim za priključenje Uniji.

Odgovor srpske strane nemačkom ministru glasio je da je Srbija maksimalno spremna da sarađuje sa EU u vezi sa svim pitanjima, uključujući kosovsko, da je spremna na dogovor u vezi s tekstom rezolucije u GS UN, ali da ujedno „ima svoje crvene linije“, u koje spada nemirenje s jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova, a taj princip treba da bude sadržan i u dokumentu koji će GS razmatrati 9. septembra, rekli su Danasu sagovornici bliski akterima jučerašnjih razgovora u Beogradu.

Šef nemačke diplomatije sastao se juče u Beogradu s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i predstavnicima DS, G17 plus, SPS, LDP i SNS, a najdirektnije poruke ovdašnjoj javnosti uputio je učestvujući u panel diskusiji o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, održanoj u zgradi Rektorata Beogradskog univerziteta, kao i u intervjuu RTV Dojče vele, koji je objavljen pred njegov dolazak u Srbiju.

Vuk Jeremić, na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkim kolegom, izjavio je da zvanični Beograd neće povući rezoluciju o Kosovu, koju je podnela GS UN, ali da je otvoren za dijalog. „Spremni smo za konstruktivne razgovore o svemu, pa i o rezoluciji, ali ne možemo da stanemo iza zaključka koji bi eventualno bio donet, a kojim bi se potvrdila nezavisnost Kosova“, istakao je Jeremić.á

NE MOŽE SE U EU BEZ PODRŠKE BERLINA

Vestervele je tom prilikom poručio da je „dijalog Beograda i Prištine neophodan“. Na novinarsko pitanje šta Srbija gubi, a šta dobija ako posluša njegov savet, Vestervele je rekao: „Veoma je važno da se pokaže fleksibilnost i spremnost na ustupke, a ne da se ide na konfrontacije“. Prema njegovim rečima, EU otvara izuzetno velike šanse za ekonomski i svaki drugi razvoj Srbije, a to je cilj za koji vredi intenzivno raditi. „EU je projekat koji će biti dovršen kad sve zemlje Zapadnog Balkana budu njene članice i to je naš cilj“, zaključio je nemački ministar.

Jeremić je zahvalio Vesterveleu na podršci na putu ka EU. „Srbija ne može postati član EU bez pune podrške Nemačke i to je od ključnog značaja“, kazao je Jeremić i konstatovao da je razumevanje između Berlina i Beograda posle ovih susreta bolje.á

Srpski ministar je rekao i da se s nemačkim kolegom nije složio po svim pitanjima o kojima je bilo reči, ali da će se razgovori, naročito oni koji se tiču budućnosti celog Zapadnog Balkana, nastaviti.

Gvido Vestervele je naveo da je u centru njegove posete bila razmena mišljenja sa predsednikom Borisom Tadićem. „Želimo da proširimo ekonomske veze na dobrobit obe zemlje i da pozovemo privrednike da investiraju i poboljšaju naše međusobne odnose“, rekao je on.

Pre susreta s Jeremićem, Vestervele je, učestvujući u panel diskusiji u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, poručio da „geografska mapa jugoistočne Evrope iscrtana je i završenaô. „Postoji šansa za direktne razgovore Beograda i Prištine i to je šansa za bolji život. U EU smatraju da je šansa za to konferencijski sto u Briselu, a ne u Njujorku… Doći će dan da predstavnici Beograda i Prištine sednu za isti sto i govore o EU. Za vas je to možda utopija, ali se može ostvariti. Pomirenje može uspeti ako se suočite sa realnošću. Nezavisno Kosovo je realnost i mišljenje Međunarodnog suda pravde je to jednoznačno potvrdilo „, naglasio je tom prilikom.

Prema rečima nemačkog ministra, budućnost Srbije je u EU, a Nemačka vodi politiku koja je u interesu evropske budućnosti Srbije.

Kad je reč o ekonomskoj saradnji dve zemlje, Vestervele je ocenio da se ta saradnja odvija na obostrano zadovoljstvo, ali je ukazao da se ne smeju zanemariti „kritike stranih investitoraô. Na uklanjanju tih problema mora se raditi, dodao je. On je naveo da EU posle finansijske krize u Grčkoj, neće postavljati nikakve nove uslove zemljama koje žele da pristupe Uniji, ali da neće biti ni ublažavanja kriterijuma, kao što je to možda bio slučaj sa pojedinim zemljama u prošlosti.

Vestervele se sastao i s predsednikom Vlade Mirkom Cvetkovićem iz čijeg je kabineta saopšteno da je srpski premijer u razgovoru istakao da Nemačka ima veliki značaj za Srbiju i kao politički i kao ekonomski partner. Cvetković je naveo da je Nemačka jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i ukazao da postoji realna potreba i veliki potencijal za intenziviranje ekonomske saradnje, kroz dalje povećanje spoljnotrgovinske razmene, a naročito kroz povećanje investicija.

NA SASTANKU I JOVANOVIĆ I NIKOLIĆ

Šef nemačke diplomatije sastao se i s predstavnicima pet srpskih parlamentarnih stranaka. Na radni ručak u dorćolskom restoranu Jevrem bili su prisutni potpredsednik DS Dragan Šutanovac, predsednik SPS Ivica Dačić, potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić, kao i lideri LDP i naprednjaka Čedomir Jovanović i Tomislav Nikolić.

Šutanovac je rekao medijima da je u svom izlaganju podsetio na činjenicu da je Srbija u bezbednosnom smislu, kad je reč o Kosovu, sve vreme bila konstruktivna. „Niko se u vojsci, policiji… nije latio oružja u momentu unilateralnog otcepljenja Kosova“, naglasio je srpski ministar odbrane.

Dačić je rekao da je razgovor protekao „u korektnom tonu“ i da očigledno postoji opredeljenost svih stranaka u Srbiji da nastave sa zaštitom nacionalnih i državnih interesa, ali i evropskih integracija, kao i da se iznađe rešenje kako bi da izlaz „iz ove situacije“ bio pravičan za sve.

Prema rečima Suzane Grubješić, Vestervele je na sastanku s predstavnicima stranaka izrazio znatno blaži stav u odnosu na njegovo izlaganje u zgradi Rektorata i da nije pominjao Kosovo. Ona je navela da su se svi predstavnici stranka složili oko toga da postoji jasna namera Srbije da bude deo EU. Što se tiče G17 plus, Grubješićeva je na sastanku istakla da bi tekst srpske rezolucije o Kosovu trebalo da se usaglasi sa Evropom, kao i da „ta inicijativa treba da potekne iz Srbije, jer je to jedini način da tekst dobije većinu u GS UN“.

Tomislav Nikolić je kazao da nije optimista u vezi ishoda u Generalnoj skupštini. „Otvoreno sam govorio o pozicijama SNS. One ostaju nepromenjene. Naš cilj je EU, ali naš cilj je i da ne pokvarimo prijateljstva s drugim državama u svetu“, rekao je Nikolić.

Čedomir Jovanović je ocenio da „više nema razlike među partijama koje su učestvovale na sastanku kada se govori o značaju evropskih integracija, potrebi popravljanja odnosa sa EU i Amerikom“. „Što se tiče LDP, mi smo bili jasni. Smatramo da se mora promeniti Srbija, da se tako nešto ne može tražiti od Evrope ili Amerike, dok su druge stranke još jedanput apelovale na razumevanje, nudeći novu argumentaciju za staru politiku, što mislim da je pogrešan put“, naglasio je predsednik LDP.

NEMA DISKUSIJE O STATUSU KOSOVA

Gvido Vestervele je najoštrije poruke namenjene javnosti ipak sačuvao za Berlin. Uoči dolaska u Beograd, dao je intervju za Dojče vele, u kojem je upozorio Srbiju da konfrontacija oko Kosova i otvaranje statusnog pitanja može da ugrozi njen put ka EU.

Nemački ministar je rekao da „svi koji žele u Evropu moraju da shvate da ona ne znači samo zajedničke vrednosti, mir i privredni napredak, već da je njen osnovni princip saradnja“. „Onaj ko je za konfrontaciju, ko otvara statusna pitanja iako su međunarodne sudske instance upravo ocenile da to nije nužno, primereno niti pravno opravdano, taj ima da uradi još dosta domaćih zadataka i to ću jasno reći mojim sagovornicima u Beogradu“, rekao je šef nemačke diplomatije.

Vestervele je naveo da je i pre puta na Balkan stavove, kako je uobičajeno, uskladio i sa EU. On je „opsežno razgovarao“ s visokom predstavnicom za spoljnu politiku Ketrin Ešton, jer „kada je reč o Srbiji i Kosovu, EU želi da govori zajedničkim glasom“. Na pitanje da li Srbija mora da prizna Kosovo da bi postala članica EU, Vestervele je podsetio da su Nemačka i još 21 zemlja Unije priznale kosovsku nezavisnost i da je stav Berlina da „teritorijalni integritet Kosova ne podleže nikakvoj diskusiji“. „Mi smo se nadali da će mišljenje MSP značiti preokret i nimalo se ne radujemo tome što Srbija pokušava da u Njujorku još jednom otvori to pitanje“, upozorio je on.

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora nemačkog Bundestaga Rupreht Polenc, komentarišući posetu Gvida Vestervela Beogradu, rekao je juče da pristupanje Srbije EU neće biti moguće bez rešenja kosovskog pitanja. ''Postoje dve važne poruke srpskoj strani: prva je da na kraju pristupanje Srbije Uniji bez rešenja kosovskog pitanja neće biti moguće i da drugog Kipra neće biti…'', rekao je Polenc nemačkom dnevniku Tagešpigel. Druga poruka je, kaže on, da će se s početkom pregovora o članstvu ojačati očekivanja EU od Srbije da saradnja Brisela sa Kosovom bude olakšana.

Ministar spoljnih poslova Nemačke je u okviru balkanske mini-turneje prekjuče bio u Zagrebu, juče u Beogradu i Sarajevu, a danas će posetiti Prištinu i Gračanicu.

 

Tadić: Važno partnerstvo s Nemačkom

Predsednik Boris Tadić i nemački ministar Gido Vestervele saglasili su se, juče u Beogradu, da je budućnost Srbije u EU i da je Nemačka za Srbiju jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera, saopštila je pres služba predsednika Republike. Tadić je rekao Vesterveleu da Srbija „računa na pomoć EU za rešenje pitanja Kosova i istakao da je zalaganje naše zemlje da se do rešenja za Kosovo dođe dijalogom Beograda i Prištine“. Srpski predsednik je kazao da su bilateralni odnosi dve zemlje veoma dobri i da je Nemačka jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije. Tadić je pozvao nemačke kompanije da još više investiraju u srpsku privredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari