Svi lideri partija koje bi trebalo da čine vladu oko Demokratske stranke najverovatnije će se sastati do kraja ove sedmice, a za najviše desetak dana trebalo bi da bude jasno ko će biti u novoj vladajućoj koaliciji, potvrđeno je Danasu iz više stranačkih izvora. Prelomni sastanak na kome bi za isti pregovarački sto seli Boris Tadić, Ivica Dačić, Čedomir Jovanović i Mlađan Dinkić nagovešten je još prošlog petka, ali iz DS još nije stigao zvaničan poziv s tačnim vremenom okupljanja.

Vlajko Senić, član Uprave URS, ne zna da li će uskoro biti održan sastanak lidera tih stranaka. „Svaki dan u kome nemamo vladu veliki je gubitak za Srbiju. S obzirom da od nas ne zavisi formiranje vlade, apelujemo na druge da ubrzaju taj proces“, kaže Senić za Danas.

Na pitanje koliko je preksinoćni sastanak Dinkića i Tadića, održan navodno „u četiri oka“, doprineo otklanjanju nesporazuma, Senić nam je kratko odgovorio: „Znam koliko i vi iz novina. Nisam prisustvovao sastanku, ne znam ni da li ga je bilo.“ On demantuje medijske tvrdnje da je Dinkić od Tadića tražio da URS-u pripadnu ministarstvo privrede i finansija, ministarstvo za regionalni razvoj, lokalnu samoupravu i NIP, kao i mesto potpredsednika vlade.

Slavica Đukić Dejanović, potpredsednica SPS, kaže za Danas da njena stranka i dalje pokušava da napravi vladu s DS „pod poznatim uslovima“. Na pitanje da li se nešto promenilo u odnosu SPS prema LDP i da li je tu sada moguća koalicija, ona tvrdi da tu „i nije bilo nekih problema“, već da je SPS samo izneo svoje stavove o Kosovu i Republici Srpskoj, tražeći da vlada vodi jedinstvenu politiku.

Dejanovićeva negira da je do zastoja u pregovorima SPS i DS došlo zbog podele resora, odnosno kadrovskih rešenja. „Do tog stadijuma još nismo došli. Kad se bude o tome govorilo, ja ću kao potpredsednik stranke svakako učestvovati“, kaže ona.

Biće bolje

„Prema nekim očekivanjima, trebalo bi već naredne nedelje da imamo jasnu situaciju. Ne očekujem da se to otegne u nedogled i mislim da ćemo, nadam se, za nedelju do deset dana imati jasnu situaciju“, rekao je juče predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari