– Medijske spekulacije da pokušavam da srušim predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića su potpuna glupost.

Vučić i ja smo poslednjih trideset godina na istoj strani i danas tesno sarađujemo u borbi protiv mafije u Srbiji. I što je naša borba protiv tih kriminalnih grupa veća, to su i njihovi napadi na nas jači. Ja sam policiji već dao izjavu i rekao sam im da, ako mi se nešto dogodi, obrate pažnju na određeni krivičnopravni predmet – kaže za Danas Oliver Antić, savetnik predsednika Republike Tomislava Nikolića, ne želeći da otkrije o kom predmetu je reč i da li zaista neko u SNS pokušava da sruši lidera naprednjaka.

Oliver Antić, koji trenutno boravi u Rimu, rekao nam je i da će tužiti sve medije koji su ga spominjali u kontekstu rušenja Vučića. „Već sam dao nalog mojim advokatima da podnesu krivične prijave protiv svih medija koji su ovih dana naširoko pisali da sam ja nezadovoljan politikom SNS i da zajedno sa Vladimirom Cvijanom stvaram frakciju u stranci. Pa neka probaju da na sudu dokažu moju umešanost“, kaže Antić za Danas.

Vladimir Cvijan, poslanik i član Predsedništva SNS, u kratkom razgovoru za Danas kaže da stoji iza svega što je prethodnih par dana pisao na Tviteru, uključujući to da mu se nimalo ne sviđaju „politički motivisana hapšenja pojedinih ljudi, pre svega nekih članova DS“, kao i da se „ne može rejting SNS i njena politika bazirati na hapšenjima političkih protivnika“.

„Moramo se zamisliti kakva je poruka ako određujemo pritvore i upropaštavamo domaće privrednike, političke protivnike i njihove porodice“, kaže Cvijan za Danas i dodaje da kao pravnik i advokat smatra da su optužnice protiv Borislava Novakovića iz DS i biznismena Petra Matijevića „besmislene“. „To što ja tako mislim ne znači da rušim Aleksandra Vučića. Ne rušim ga, niti ću ga rušiti dok poštuje Ustav i zakone, ali i neću da podržavam bilo čiju autokratiju i disciplinovanje Srbije“, kaže Cvijan, koji tvrdi da u SNS ima ljudi koji drugačije misle.

Vladimir Cvijan nam je potvrdio da se sreo sa Miroslavom Miškovićem. „Miškovića znam dugi niz godina, ali srećem se i sa mnogim drugim ljudima“, kaže Cvijan, ne želeći da komentariše tvrdnje pojedinih medija da je kod vlasnika Delte išao po nalogu Olivera Antića. „Da li vam je to rekao Antić? Verujem da nije, jer je u Rimu“, uzvratio je na naše pitanje.

Upitan da li strahuje da će zbog svojih tvrdnji biti isključen iz SNS, Cvijan, koji je istovremeno i predsednik Odbora za ustavna pitanja u Skupštini Srbije, kaže da ne veruje da će se to desiti, ali ako ga izbace onda i ne mora da bude član stranke „u kojoj vlada autokratija, u kojoj svi misle isto i u kojoj nije dozvoljen drugačiji stav“.

S druge strane, predsednik Izvršnog odbora SNS Radomir Nikolić najavljuje da će stranački organi ispitati da li javni istupi Vladimira Cvijana predstavljaju „kršenje stranačke discipline“. „Ako se ovde radi o stranačkoj neposlušnosti, a vrlo je moguće da je došlo do disciplinskog prekršaja, to traži da organi stranke ispitaju konkretan slučaj. To do sada nismo učinili, ali verujem da ćemo ući u taj proces“, kaže Nikolić. Prema njegovim rečima, Cvijan je potvrdio da se sastao sa Miškovićem, dok u isto vreme javno kritikuje rad stranke, što je „neprikladno“.

O razmerama sukoba u SNS može samo da se nagađa jer je za sada kao jedini Vučićev (potencijalni) protivnik u javnost izašao samo Cvijan. Ipak, kako nezvanično saznajemo u SNS, broj nezadovoljnih naprednjaka je prilično veliki, a prednjače oni koji su dobili funkcije, ali koji „u svojoj bahatosti smatraju da im pripada mnogo više“.

Neslaganja je zaoštrila i priča oko izbora novog šefa BIA, jer „pojedini naprednjaci zajedno sa tajkunima pokušavaju da proguraju svoje kandidate za ovu važnu funkciju“, tvrde izvori Danasa iz SNS.

Demokrate neće „flert“ sa Cvijanom

Vladimir Cvijan, „pobunjeni“ član Predsedništva SNS, ovih dana pokušava da stupi u kontakt sa DS, saznaje Danas iz više izvora. Cvijan je uputio poruke nekim viđenijim članovima DS u kojima im poručuje da je on lično protiv autokratije koja vlada u SNS i nedemokratskih obračuna s političkim protivnicima, kao i da među naprednjacima ima mnogo onih koji dele njegovo mišljenje. Međutim, ističu izvori Danasa, u DS nemaju nameru da komuniciraju sa Cvijanom, niti ih zanima šta on ima da im kaže. Podsetimo, Vladimir Cvijan je do 2010. bio bliski saradnik Borisa Tadića, da bi uz mnogo medijske buke i kritika na račun DS prešao u SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari