Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, je najavio juče da će 11. marta, na poziv ministarke inostranih i evropskih poslova Vesne Pusić, otputovati u zvaničnu posetu Hrvatskoj. On je najavio i da će sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem 18. marta boraviti u sedištu NATO povodom usvajanja Individualnog akionog plana partnerstva NATO. Kako je objasnio, to najviši nivo odnosa zemlje koja ne želi članstvo u toj organizaciji i Alijanse.

Dačić je rekao da bi krajem meseca, iako nema zvaničnog poziva i potvrde, trebalo da bude održan i sastanak ministara inostranih poslova zapadnog Balkana – Šestorka u Prištini.

Govoreći o aktivnostiam ovog mesec, on je naveo i da nas očekuje i sednica Evropskog parlamenta 9. marta na kojoj će biti usvojena rezolucija o napretku Srbije. Zatim i sastanak u Letoniji, kao predsedavajućeg EU, ministara spoljnih poslova država članica EU sa zemljama kandidataima za članstvo i visokom predstavnicom Federikom Mogerini.

“Mi ne sedimo na dve stolice, već na svojoj koja je čvrsta, izjavio je Dačić koji je i  predsedavajući Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). On je ponovio da Srbija sa Rusijom ima tradicionalne prijateljske odnose, ali joj je strateški cilj članstvo u EU.

Dačić je rekao da je u toku postupak imenovanja ambasadora, ukazujući da od kad je on ministar nije se otvorilo nijedno prazno mesto za popunjavanje.

„Imenovali smo četiri ambasadora, u toku je proces dobijanja agremana i svuda gde su prazna mesta konsultovaćemo se sa premijerom, a verujem da će on razgovarati i sa predsednikom“, rekao je Dačić. Prema njegovim rečima, Ministarstvo spoljnih poslova je imenovalo pet pomoćnika koji su u statusu vršioca dužnosti, pošto nije bilo konkursa i da se radi o ljudima „iz kuće“. „Probaćemo i da do kraja ove godine donesemo Zakon o Ministarstvu spoljnih poslova i našu sistematizaciju, pošto smo imali molbu iz EU da taj zakon uskladimo sa pravnim tekovinama Unije kako ga posle ne bismo menjali“, zaključio je Dačić.

Mere štednje

„Odlučio sam, da u sklopu mera štednje, budu ukinuti troškovi reprezentacija za delegacije koje dolaze iz Srbije, pa više neće biti troškova za večere i ručkove za naše delegacije. Ja ću, kad god je to moguće, koristiti komercijalne letove, a ne državni avion“, rekao je Dačić. „Pozivam one kojima su diplomatski pasoši proglašeni nevažećim da ih vrate, da ih ne bi hapsili na granici, kao štos e to dogodilo jednom bivšem poslaniku“, poručio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari