– Izjava Ulrike Lunaček da će srpsko versko i kulturno nasleđe biti najbolje zaštićeno ako Kosovo postane član Uneska je samo lažan argument onih koji guraju Kosovo u Unesko, kaže za Danas potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, komentarišući tvrdnju potpredsednice Evropskog parlamenta. U tom kontekstu, Dačić postavlja pitanje „a zašto do sada srpsko versko i kulturno nasleđe nije bilo dobro zaštićeno, već je Kosovo u prisustvu međunarodnih snaga uništilo ili oštetilo više od 200 crkava, manastira i drugih verskih objekata, više od deset hiljada ikona je odneto, pokradeno, ruše se čak i nadgrobni spomenici.“

– I mi treba da poverujemo da će biti bolja zaštita, a u isto vreme se štampaju verski kalendari gde se naše crkve i manastiri označavaju kao albanski – poručuje šef srpske diplomatije.

Dačić je prekjuče na zasedanju Generalne konferencije Uneska apelovao na tu organizaciju da odloži debatu o članstvu Kosova i tako da šansu dijalogu. On je pozvao Unesko da ostane veran svojim izvornim principima, sačuva moralni kredibilitet i ne dozvoli da bude politizovan i zloupotrebljen. Prema Dačićevim rečima, „Unesko ne donosi političke odluke o državnosti, a posebno se ne sme dozvoliti da Organizacija bude stavljena u funkciju afirmacije ilegalne i jednostrano proglašene nezavisnosti dela teritorije jedne države članice UN, čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantovani važećom i pravno obavezujućom rezolucijom SB UN“.

S druge strane, Ulrike Lunaček je u intervjuu za Slobodnu Evropu kazala da lobiranje Srbije protiv Kosova u ovom slučaju “ govori da Srbija ne želi da zaštiti svoje nasleđe, što inače, čini Unesko“.Ona je povodom izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja da je Srbija dužna da digne glas u zaštiti Kosova i „ako slučajno dođe do primene sile i ako se silom oduzme naša istorijska i kulturna baština, mi moramo silom ili milom to vratiti“, konstatovala da je „upotreba sile nešto što pripada prošlosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari