Site name

Konsultacije stranačkih lidera sa mandatarom biće održane u Domu narodne skupštine

Dačić: Nisam još odlučio ko sve ide kod Vučića

*Socijalisti "ušli" u Radulovićev termin *Stanislava Pak Stanković: Predsednik Nikolić šalje Skupštini predlog čim se ona konstituiše

Predsednik Tomislav Nikolić će, po okončanju konstituisanja parlamenta sutra ili u utorak , Skupštini uputiti predlog o imenovanju lidera SNS Aleksandra Vučića za mandatara, najavila je za naš list Stanislava Pak Stanković, savetnica predsednika Srbije za informisanje.

1

Piše: M. R. Milenković

Beograd 05. jun 2016. 20:29

Foto: FoNet

                       

Taj predlog u parlament je trebalo da stigne još za vikend, ali je zbog iznenadnog prekida sednice i odlaganja reizbora Maje Gojković na mesto šefa parlamenta pomeren za ponedeljak. Za jedan dan su pomerene i već najavljene konsultacije mandatara Vučića sa SPS, dok će konsultacije sa ostalim strankama biti održane u utorak, ali u promenjenim terminima.

Mandatar Vučić trebalo je da održi konsultacije sa socijalistima u ponedeljka popodne, ali kako je Ivica Dačić, lider socijalista rekao za Danas, u SPS stigao dopis da se sastanak pomera za ponedeljak u 16 sati i da će biti održan u Domu narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića.

"Koaliciju SPS-JS predstavljaće lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma. Na razgovore će ići još neko iz SPS, ali još nisam odlučio ko će to biti", kaže Dačić. On nije odgovorio na naše pitanje da li su socijalisti blizu da uđu u novu vladu.

Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović nedavno je izjavila da će socijalist raspravljati o konkretnim predlozima i rešenjima ukoliko bude postignut dogovor o ulasku SPS u Vladu.

" U tom slučaju bismo o imenima razgovarali na sednicama Glavnog odbora i predsedništva koje bi trebalo da budu održane tokom sledeće nedelje", navela je ona. Prema pisanju medija, deo rukovodstva SNS i dalje je protiv ulaska SPS u vladu, kao što je i jedan broj socijalista protiv ulaska bez koalicionog sporazuma. Jasno je, međutim, da će konačnu odluku doneti Vučić.

Za utorak u 16 sati ranije su zakazane konsultacije Vučića sa Dosta je bilo Saše Radulovića, pa se očekuje da će zbog dolaska socijalista u isto vreme, termin njihovog razgovora sa Vučićem biti ili pomeren, ili ga neće ni biti. Podsetimo, iz DJB je prvo saopšteno da će se odazvati Vučićevom pozivu, a potom da će to biti prilika da Vučiću bude uručena knjiga Dušana Pavlovića "Mašina za rasipanje para", kao i pitanja građana. DJB je pokrenuo akciju "Pitaj Vučića, reci mu u lice" u kojoj građani putem društvenih mreža mogu da daju svoje predloge pitanja za mandatara.

Za 14 sati, ranije je bio zakazan razgovor Vučića i LDP, a lider ove stranke Čedomir Jovanović, tvrdi da je prihvatanje pitanje političke kulture.

Boško Obradović, lider Dveri, potvrdio je za Danas da ranije zakazane konsultacije za utorak u 18 sati nisu pomerene i da će on otići na te razgovore.

"Vučiću ću izneti svoje viđenje politike koju bi trebalo da vodi buduća vlada i predstaviću mu naših 10 tačaka o prioritetima i rešavanju ključnih problema u Srbiji", kaže Obradović.

Predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić kaže da je i DSS stigao zvanični poziv mandatara za razgovor o novoj vladi, ali da su nacionalna i ekonomska politika njene stranke suviše udaljene od politike Aleksandra Vučića da bi se sa njim razgovaralo.

Sav posao oko izbora vlade trebalo bi da bude završen do polovine juna, kako bi nova vlada u punom sastavu dočekala kineskog predsednika Si Đipinga, koji 17. juna stiže u trodnevnu posetu Srbiji.

Konstituisanje parlamenta danas bi trebalo da bude završeno izborom predsednice Skupštine Maje Gojković. Za izbor sedam potpredsednika postignuta je saglasnost u petak tako što je SNS pristala i da DJB dobije potpredsedničko mesto u parlamentu, a za to mesto predložena je Jasmina Nikolić. Iz DS je predložena Gordana Čomić. Ostali predloženi potpredsednici su - Veroljub Arsić(SNS), Konstantin Arsenović (PUPS), Vladimir Marinković (SDPS), Đorđe Milićević (SPS) i Vjerica Radeta iz SRS. Kako Danas nezvanično saznaje za generalnog sekretara Skupštine biće predložena Svetislava Bulajić.

Politika bez frustracija

Pisanje Ekspresa i Informera o navodnom Legijinom intervjuu je direktni napad na Čedomira Jovanovića, ali i indirektni napad na Vučića, i iza njega stoji zločinačko udruženje i političke i bezbednosne strukture koje se boje zbog konstantnih medijskih navoda da bi LDP i SNS eventualno mogli da sarađuju. Činjenica je da su Ekspres i Informer mediji bliski vlastima, zbog čega se nameće zaključak da nema realne potpore da LDP bude deo vladajuće koalicije. Čedomir Jovanović ne bi nikada dozvolio da se opozicija svede na one koji svoju politiku zasnivaju na skupštinskom restoranu i one koji je koriste za unutarstranačka prepucavanja. Jovanović ima isti stav prema svakoj vlasti, pa tako i prema Vučićevoj, a to je da insistira na evropskoj politici, novim odnosima u regionu, izgradnji institucija, vladavini prava i ekonomskim reformama lišenih populizma i demagogije. Vučić zna da Jovanović misli da mu je mesto u opoziciji kojoj je potrebna konsolidacija, ali i politika oslobođena frustracija uspesima Vučića, što je preduslov suštinskog partnerstva zasnovanog na dogovoru vlasti i opozicije o poslovima koji treba da se urade u zemlji. Od takvog dogovora bi korist imala Srbija, a to je za Jovanovića najvažnije, tvrde za Danas izvori bliski LDP.P.D.

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

kaktus

07. jun 2016.

Ako pravo pričamo,i volimo ovu Srbiju mnoge stvari nisu jasne. Manimo se "koferčeta","boksova cigara"(nema para da kupi boks cigara)i sl.Dačić je neverovatan lik.Moli svakoga da ga primi u vladu.Obraz ne postoji.U redu potreban je BI-i.Putin je uz njega jer je njegov čovek.To i ptice na grani znaju.Vučić će ga ubaciti u vladu po direktivi.DS je slomljen što je i bio cilja.Pa spomenici,zajebancije.Pa dokle.Tu treba ono malo,mrvica ljudskosti da se Dačić povuče i ode u istoriju.Ali,ne,mnogi tužioci po Srbiji se pozivaju na njega a sude suprotno od istine,zakona i pravde.Mislim da mu Vučić nemože ama baš ništa.To je Srbija u kojoj živimo.Rade šta hoće i kako hoće.