Ivica Dačić, lider Socijalističke partije Srbije pozvao je juče na sednici Glavnog odbora SPS stranačke kolege da budu fleksibilne, kreativne i da se menjaju, podsećajući ih da su na vlasti danas samo stranke koje su se menjale. “Moramo da proizvodimo ideje, da mislimo o svakom čoveku, da budemo bolji, jer ćemo u suprotnom nestati sa političke scene kao mnoge druge partije.

 Zato pamet u glavu, jer većina stranaka bi volela da nas nema”, naveo je lider socijalista, dodajući da će na političkoj sceni ostati samo dve stranke, jedna na desnici, druga na levici i da socijalisti moraju biti ta stranka na levom centru.

Lider socijalista poručio je juče svojim stranačkim kolegama da se okrenu mladim ljudima i da proizvode sami kvalitet, podsećajući ih da se na prošlosti ne može graditi budućnost. On je kritikovao i svoje stranačke kolege, pozivajući ih da budu bolji, šta god mislili o drugima i samima sebi .

”Rekli ste novinarima sve što ste mogli, a da li ste negde u novinama pročitali da će Predrag Marković biti potpredsednik SPS . Niste, jer sam samo ja to znao, a pričao sam sa Markovićem još pre par meseci. Možete da birate ili ćemo da radimo kako treba ili ćete da zakažete sednicu i da me smenite“, poručio je stranačkim kolegama Dačić.

I zaista, pojavljivanje Predraga Markovića, istoričara, koga je kao novog potpredsednika SPS Dačić predstavio pre početka sednice uz opasku da je “to njegov kec iz rukava”, bilo je iznenađenje ne samo za novinare, već i za veliki broj socijalista. Iznenađenje je bilo tim veće što Marković do sada nije bio član stranke, a ubuduće će biti zadužen za stranačku ideologiju i javne nastupe. Od starih potpredsednika, juče su na predlog Dačića , izabrani Slavica Đukić Dejanović i Žarko Obradović, dok su novi potpredsednici Aleksandar Antić i Branko Ružić, koji je rotirao funkciju sa Dijanom Vukomanović, koja je izabrana za predsednika Izvršnog odbora. Njen zamenik ubuduće će biti Đorđe Čabarkapa, dok će posao šefa poslaničkog kluba stranke obavljati Đorđe Milićević.

Obrazlažući zašto među potpredsednicima stranke neće biti Dušan Bajatović, lider socijalista rekao je da je cilj da se izbegne dupliranje funkcije, a Bajatović je predsednik pokrajinskog odbora SPS i kandidat te stranke za pokrajinskog premijera. Dačić je naveo i da će kandidat SPS za gradonačelnika Beograda biti Aleksandar Antić. Umesto za potpredsednika stranke, što je bila i želja većine lokalnih odbora, Dačić je Novicu Tončeva predložio za šefa izbornog štaba socijalista za lokalne izbore. Takva odluka nije obradovala Tončeva i on je za Danas rekao da će odluku da li prihvata Dačićev predlog saopštiti tek na sednici Predsedništva u nedelju .

U nedelju, 6.septembra, Dačić će saopštiti i ime svog zamenika, iako je već,kako je rekao doneo odluku. Ta funkcija će biti rotirajuća i zamenici će se menjati na šest meseci. Dačić je juče ostavio i mogućnost da poveća broj potpredsedničkih mesta nakon lokalnih i pokrajinskih izbora, a te funkcije zaslužiće oni koji ostvare najbolje izborne rezultate na terenu .

Na predlog lidera stranke juče je za počasnog predsednika SPS izabran Milutin Mrkonjić iako nikada nije bio predsednik socijalsta. “Mrku više neće moći da kritikuju oni koji mu nisu ni do kolena”, rekao je Dačić, a Mrkonjić je uzvratio lideru stranke komplimentima, dodajući da Dačić ima podršku njegove generacije. Iznenađenja na sednici juče je bilo napretek, pa su tako u Glavni odbor izabrani glumac Bata Živojinović i Nikola Šainović, bivši haški osuđenik koji se zahvalio kolegama što su uspeli da očuvaju stranku.

Na jučerašnjoj sednici popunjen je i deo predsedništva stranke koji će inače imati 27 članova, a među novim članovima našli su se poslanici Dejan Radenković i Vanja Vukić, Vladimir Zagrađanin i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković. Na predsedništvu stranke u nedelju trebalo bi da bude kompoletiran i Izvršni odbor koji će imati do 43 člana .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari