Iz Srpske napredne stranke najavljeno je da bi danas popodne trebalo da se održi sednica Predsedništva SNS, na kojoj će glavna tema biti formiranje nove Vlade Srbije.

Do zaključenja ovog izdanja našeg lista juče nije bilo potvrde da li su tokom vikenda nastavljene najavljene konsultacije naprednjaka sa SPS i NDS. Predsednik SNS Vučić ranije je najavio da bi nova vlada trebalo da bude formirana do 27. aprila i da će imati 19 članova.

Nebojša Stefanović, potpredsednik SNS i odlazeći predsednik Skupštine Srbije, izjavio je juče na TV Pink da očekuje da će Beograd 23. aprila, za kada je zakazana konstitutivna sednica Skupštine grada, dobiti gradonačelnika, a da će nova vlada biti formirana najkasnije do roka koji je pomenuo i njegov šef. On je najavio i mogućnost da novi saziv Narodne skupština ima četiri predsednika sa mandatima od po godinu dana i da možda već prvi predsednik neće biti iz redova naprednjaka, već iz druge, manje stranke.

Na pitanje da li je sa stranačkim organima razgovarao o svom predlogu da SPS ne bude deo vlasti, Stefanović je odgovorio da će u naredna dva dana, do sednice Glavnog odbora u utorak, biti jasno ko će ući u koaliciju sa SNS.

Osim Stefanovića protiv ulaska socijalista u novu vladu je i lider NDS Boris Tadić, koji smatra da od „učešća SPS u vlasti Srbija više ne može imati koristi, već se samo može produbljivati šteta koju prave“. Tadićeva nova stranka juče je ponovo saopštila da NDS „neće ući u buduću Vladu Srbije ukoliko u nju bude pozvana i SPS“. U saopštenju se ocenjuje da će „domete i karakter buduće Vlade odrediti i odabir koalicionih partnera, jednako kao i odabir načina i pravca njenog funkcionisanja“. Takođe se tvrdi da to nije „postavljenje uslova SNS, nego ispunjavanje vlastitog uslova NDS da se neće odricati svojih principa zarad ulaska u vlast.“

Lider SPS i premijer u ostavci Ivica Dačić uzvratio je juče ocenom da je Tadićevo uslovljavanje vrhunac „političkog slepila“ i nesvesnosti pozicije na političkoj sceni. Dačić tvrdi da Tadić ni dve godine posle poraza na izborima nije svestan da više nije glavni na političkoj sceni.

– Podsećam Tadića da je narod vrhovni politički sudija, da je na izborima njegova lista jedva prešla cenzus i to zahvaljujući Nenadu Čanku, a da je upravo posle Tadićevog odlaska Srbija postigla istorijski uspeh – promenila je sliku o sebi i svoj međunarodni položaj, otpočela pregovore o članstvu sa EU i ojačala svoje prijateljstvo sa Rusijom, Kinom i drugom zemljama – poručio je juče Ivica Dačić.

On je povodom najava da će biti novi šef srpske diplomatije ranije izjavio da o mestima u budućoj vladi još nije razgovarano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari