Pokret „Dosta je bilo“ stalno ima razgovore sa raznim političkim opcijama i strankama. Međutim, postoji jedan ključni problem. Nama je osnovna postavka programa da minimum konsenzusa mora da postoji. Problem je parazitski sistem koji je izgradila partokratija, koji košta društvo oko milijardu evra godišnje. Tu je i burazerska ekonomija, odnosno burazerske firme koje ili dobijaju povlašćene ugovore ili dobijaju kredite od paradržavnih banaka koji koštaju dodatnu milijardu. To je uzrok deficita i propadanja. Ako o tome ne možemo da se dogovorimo, ne vidim oko čega možemo, ističe za Danas Saša Radulović, predsednik pokreta „Dosta je bilo“, povodom godinu postojanja ovog pokreta koji ima ambiciju da se sledeće godine registruje kao partija.

Prema njegovim rečima, problem nije Vučić, problem je nepostojanje sistema, problem je što nema transparentnosti.

– U Vojvodini ne vlada Vučić. Šta sprečava partije na vlasti u Vojvodini da uvedu potpunu transparentnost? Isti problem je i u svim drugim gradovima i opštinama. Strankama nije problem da ulaze u potpuno besmislene koalicije. I zato mi idemo sami, napominje Radulović-

 Bilo je više pokušaja ujedinjenja opozicije. Da li ste sa nekim razgovarali o tome?

– Sa svima.



I sa DS i sa SDS?

– Sa svima.



 Možete li građanima objasniti šta predstavlja konkretno novi aranžman sa MMF?

– To neće značiti ništa za građane, ali će državi omogućiti da se lakše zadužuje. Mi smo u bankrotu. Dug nismo u stanju da servisiramo. Nama kada dođe kredit za otplatu, moramo da se zadužimo na drugom mestu da bismo vratili kredit, jer iz sopstvenih sredstava to ne možemo. Država je gladna za parama, mora da se zadužuje da plaća kredite i još da se zaduži plus da bi platila i deficit koji pravi dve i po godine. Taj plus za Aleksandra Vučića iznosi oko osam milijardi evra otkad je došao na vlast. Tadić je zadužio državu za osam milijardi evra za četiri godine, Vučić je uradio to isto za dve i po.



 Kako onda komentarišete podršku koju Vučić ima na Zapadu?

– Moramo shvatiti da u spoljnoj politici ne postoje prijatelji i neprijatelji i da su to samo interesi, a određeni interesi Zapada na ovim prostorima su zadovoljeni. Druga stvar je što na ovim prostorima nema opozicije, pa i nemaju sa kim drugim da razgovaraju. 



 Mislite li da Toni Bler može da pomogne Vladi Srbije da radi bolje?

– Meni je neverovatno da posle Guzenbauera, Fratinija, Stros Kana i ne znam koliko još stranih savetnika, mi još uvek padamo na te priče o spasiocima. To je slično kao beskonačna priča o stranim investitorima. Svako malo se pojavi nova najava o investitorima, a to je sve zamajavanje javnosti. 

 Ali, Bler i njegovi saradnici su držali predavanja u vladi…

– Dolazio je i Stros Kan i razgovarao sa svima. A ko plaća sve to? Kažu da plaćaju UAE. Objasnite mi kakva je veza UAE i Srbije – da li su oni investitori ili nam pomažu u političkim odlukama? To sve baca veliku senku. To pokazuje da su poslovi sa njima tajna i nije najjasnije šta se dešava. Potpisali smo seriju štetnih ugovora sa Emiratima i za njih ne važe srpski zakoni. Pokret je inicijativu Ustavnom sudu za ispitivanje zakonitosti sporazuma sa UAE. Inače, za pet meseci koliko sam bio ministar, nisam video nijednog Arapina. Sa njima su pregovarali isključivo Mlađan Dinkić, njegova ekipa i dve advokatske kancelarije u Beogradu. Zaista se postavlja pitanje odakle taj novac dolazi.



 Dinkić je bio zamenik predsednika Komiteta za saradnju sa UAE, ali niko iz vlasti ne želi da kaže da li je on rarešen sa te funkcije.

– On je i dalje u kabinetu Vučića, i dalje na mestu na koje je postavljen. Da li je odluka vlade kojom je postavljen na tu funkciju povučena? Nije povučena. I njegovi kadrovi su i dalje u Ministarstvu finansija, privrede, šef kabineta Vučića je šef kabineta Dinkića. Dosta kadrova URS se pojavljuje u državnim strukturama. Spasili su i predsednika opštine Obrenovac. 

 Tvrdite da Dinkić i dalje radi za vladu?

– To je jasno. Pitanje za Vučića je zašto ga i dalje drži i koji mu je interes.

 

Želim da budem premijer

Dokle ste stigli sa formiranjem vlade u senci koju ste najavili?

– Razgovaramo sa kredibilnim ljudima koji dosad nisu bili u politici, koji su stručni u svojim oblastima. Malo je rano da javno izađemo sa tim.

 Ko će biti premijer u vašoj vladi u senci? Vi?

– To ćemo kasnije videti, ali jeste, ja imam ambicije da budem premijer. 



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari