Demokratska stranka raspravljaće o eventualnoj smeni lidera Dragana Đilasa na stranačkim organima. Kako je u sinoćnjem obraćanju novinarima najavio predsednik demokrata, reč je o unutarstranačkom pitanju o kojem će se razgovarati, „pa ćemo videti šta dalje“.


„Nisam zadovoljan rezultatima koje smo osvojili u Beogradu, razočaran sam. Jedan deo građana je ostao kod kuće, drugi su glasali za neke druge. Očigledno je da nismo motivisali građane da izađu na izbore“, istakao je Đilas.

Prema njegovim rečima, razjedinjenost opozicije i građanske opcije uticao je na ovakav izborni rezultat i demokrate će se truditi da u narednom periodu objedine taj blok oko DS.

Predsednik DS je najavio da će se ta stranka od sutra boriti za demokratiju, odnosno da se do danas borila za mesta u parlamentu. „Bićemo najjača opoziciona stranka u parlamentu, podržavati ono što smatramo dobrim, a kritikovati ono što mislimo da je loše po zemlju i društvo“, rekao je Đilas.

On se zahvalio građanima koji su, kako kaže, imali hrabrosti da izađu na glasanje i daju glas za DS kao jedinu opozicionu stranku.

„Bez obzira na nefer kampanju, čestitam Vučiću na pobedi. Želim da SNS ostvari sve što je u kampanji obećavao da će da uradi, ali naše uverenje je da, nažalost, Srbija sa ovakvom većinom neće biti ni blizu onoga što je obećavano. To će pokazati vreme pred nama“, istakao je Đilas.

U prilično mirnom tonu, Đilas je odbio da kritikuje SNS i navodnu kupovinu glasova o kojoj se govorilo tokom glasanja.

Upitan da li će biti raspisani izbori u Vojvodini, Bojan Pajtić, lider vojvođanskih demokrata i zamenik predsednika DS, rekao je da rasplet zavisi od pokrajinskog odbora stranke.

U centrali DS u Krunskoj ulici sinoć je vladao muk više od dva sata nakon što su saopšteni preliminarni izborni rezultati. Niko od funkcionera se nije pojavio u sobi u kojoj su novinari zbijeni među brojnim kamerama očekivali da im se neko obrati. Predstavnici DS sedeli su u suterenu zgrade bez ikakvog kontakta sa predstavnicima sedme sile.

Pre nego što su bili poznati rezultati izbora, Aleksandra Jerkov, portparolka DS, optužila je SNS za kupovinu glasova na velikom broju glasačkih mesta širom Srbije, a pogotovo u Novom Sadu.

Istorija

Istorijski loš rezultat demokrata od demokratskih promena u Srbiji potvrđuju činjenice – 2003. DS je osvojila 12,58 odsto glasova; 2007. godine 22,71 odsto; godinu dana kasnije u koaliciji ZES čak 38,4 odsto glasova, a 2012. osvojili su 20,06 odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari