Niko od funkcionera Demokratske stranke, u Narodnoj skupštini, ali i van nje, juče nije želeo da komentariše nastavak štrajka Tomislava Nikolića, kao ni proteste koje naprednjaci organizuju u desetak gradova Srbije.

„Ne želimo da dajemo izjave ni o Nikolićevom štrajku, ni o potezima koje SNS vuče, jer bismo im time samo previše dali na značaju“, rekla je za Danas visoka funkcionerka DS. Na pitanje postoji li opasnost da mirni ulični protesti eskaliraju u nešto opasnije, ona je napomenula da je rano za procenu. „Kada sagledamo čitavu situaciju, moći ćemo i da komentarišemo zbivanja na terenu“, rekla nam je predstavnica demokrata, koja zvanično nije želela da govori o temi naprednjaka.

Ipak, razlozi i posledice štrajka glađu i žeđu predsednika SNS juče su bili glavna politička tema u srpskom parlamentu. Oštru polemiku vodili su poslanici radikala i naprednjaka, a povremeno su se uključivali predstavnici drugih opozicionih stranaka, dok su oni iz vladajuće koalicije ćutali.

„Ovo što se dešava s Nikolićem najobičnija je farsa i to vide svi građani Srbije. Očigledno je da je Vučić nasankao Nikolića i navukao ga na tu glupost, samo da ga se što pre politički otarasi“, rekla je na početku debate Vjerica Radeta iz SRS, koja tvrdi da je Tomislav Nikolić „komedijant koji se izležava i kome očigledno ništa ne fali“. „Ako se neko odlučuje na štrajk glađu i žeđu, on to radi pred očima javnosti, a ne ide u bolnicu da to radi pod kontrolom lekara. Svaki laik zna da, kada se uzme diuretik, obavezno je da se uz tu tableticu popije i kesica praška natrijuma, jer dehidracija dovodi do toga da ozbiljno padnu elektroliti, pre svega natrijum, kalijum i hloridi. Dok, zamislite, u slučaju Nikolića natrijum je 140, a referentne vrednosti su između 135 i 145, što je idealno. Kalijum mu je 3,60, a referentne vrednosti su od 3,5 do 5,3 – navela je Radeta.

Ovo izlaganje je prilično iznerviralo novopečenog naprednjaka Dragana Šormaza, koji je rekao da „cela Srbija zna da Nikolić štrajkuje glađu i žeđu, da je njegovo zdravstveno stanje veoma kritično, osim onih koji su na ivici cenzusa, kao i medija pod kontrolom Dragana Đilasa“, ocenio je Šormaz, pozivajući poslanike da „budu ljudi, a ne samo političari“. „Čovek koga vi toliko napadate Dragan Đilas je taj koji finansira vaš partijski list“, reagovao je radikal Aleksandar Martinović izražavajući čuđenje što se o Nikolićevom zdravstvenom stanju staraju specijalista socijalne medicine i seksolog Jovan Marić.

Ponovo je uzvratio Dragan Šormaz optuživši radikale da govore za račun demokrata, koji „ni žubore, ni romore“. „Radikali tako vraćaju dug DS-u za članstvo u upravnim odborima u Skupštini grada Beograda“, ocenio je Šormaz, na šta su u SRS odgovorili da je upravo DS „stvorila naprednjake“.

Čomićeva dopustila raspravu

Zanimljivo je da predsedavajuća Gordana Čomić, inače poslanica DS, mimo svog običaja, juče u parlamentu nije prekidala debatu o Tomislavu Nikoliću. Nije izrekla nijednu opomenu i upozorenje, uprkos tome što u delu sednice namenjenom poslaničkim pitanjima nije dozvoljena bilo kakva polemika. Čomićeva je intervenisala samo kada je Martinović počeo da čita rezultate iz Nikolićevog zdravstvenog kartona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari