Politički analitičar iz Prištine Iljir Deda ocenio je da izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije neće imati uticaj na poziciju Kosova, jer se njegovi stavovi ne razlikuju mnogo od onih koje je imao bivši predsednik Boris Tadić.



„Dakako, politička prošlost gospodina Nikolića jeste veliki hendikep, ali, po meni, politike DS i SNS oko Kosova se zapravo razlikuju tek u nijansama“, rekao je Deda, direktor uticajnog Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj (Kipred) i doskorašnji savetnik predsednice Kosova Atifete Jahjage.

On je ocenio da će politika Srbije prema Kosovu zavisiti isključivo od vlade i premijera, kao da nije realno da će buduća Vlada Srbije da skrene s puta evropskih integracija, već „upravo suprotno od toga“.

Prema njegovim rečima, oni koji i dalje zagovaraju podelu Kosova uvlače region u novu fazu nestabilnosti, s mogućnošću novih sukoba. „Takav eventualni stav najviše će štetiti samoj Srbiji i celom srpskom narodu na Balkanu“, rekao je Deda za novosadski Dnevnik

On je ocenio da je region i inače ušao u najnestabilniji period od kraja ratova u bivšoj SFRJ, pre svega zbog nedostatka prave evropske budućnosti, nedostatka istinske demokratizacije, kao i zbog postojeće ekonomske bede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari