Demokratska stranka je na korak da posle dve decenije upravljanja beogradskom opštinom Vračar funkciju predsednika opštine prepusti nekome drugom, a to je Nova demokratska stranka, saznaje Danas. DS i NDS uveliko pregovaraju o prekomponovanju vlasti na Vračaru, jer su demokrate pritešnjene strahom da će se organizacija Borisa Tadića okrenuti naprednjacima kako bi s njima formirala novu većinu.

Prema našim saznanjima, predsednik gradske opštine Branimir Kuzmanović, inače generalni sekretar DS, spreman je da svoje mesto, pod određenim uslovima, ustupi nekome iz redova NDS. Do toga bi, kako kažu naši izvori, moglo da dođe u septembru.

Kuzmanović je za Danas potvrdio da je tačno da se pregovara sa NDS o prekomponovanju vlasti na Vračaru, ali nije želeo ništa dalje da komentariše. „S obzirom na to da pregovori nisu završeni, sve ostalo ne mogu da komentarišem“, istakao je Kuzmanović. Na dodatno pitanje našeg lista da li bi DS pristala da prepusti rukovodeće mesto u opštini ukoliko bi NDS u pregovorima na tome insistirala, Kuzmanović je odgovorio da „nikada nije pristojno komentarisati pregovore dok se ne završe“, te da se on „drži toga“.

S obzirom na to da SNS već duže vreme ima pretenzije da preuzme vlast na Vračaru, centralnoj beogradskoj opštini od velike simboličke važnosti za DS, demokrate su počele da pregovaraju sa „novim demokratama“, kako se oni ne bi okrenuli naprednjacima.

Izvori Danasa kažu da će NDS u tim pregovorima po svemu sudeći dobiti mesta predsednika opštine, zamenika direktora JP „Poslovni prostor Vračar“ i člana Opštinskog veća, a tokom pregovora je tražila mesta predsednika Skupštine opštine, člana Opštinskog veća i direktora „Poslovnog prostora“.

Prema našim saznanjima, u igri za novog predsednika opštine Vračar su odbornik NDS Konstantin Samofalov i Aleksandar Ivanović, sadašnji zamenik predsednika opštine.

Skupština opštine Vračar ima 45 odbornika. Posle izbora 2012. DS je imao 24 odbornika, SDPS jednog, LDP četiri, SPS-PUPS-JS četiri, DSS pet, SNS sedam. Međutim, trenutno DS ima 18, NDS tri odbornika, ali i zamenika predsednika opštine, SDPS jednog, LDP dva, SPS-PUPS-JS četiri, DSS pet, SNS 11 i jedan je nezavisni odbornik. Vlast, sa 28 odbornika, trenutno čine DS, NDS, LDP, SDPS i SPS-PUPS-JS. Naprednjaci najavljuju da će u prekomponovanje krenuti u septembru, a, prema našim saznanjima, najverovatnije bi im se pridružili DSS, koalicija oko SPS, SDPS i jedan nezavisni poslanik.

Branimir Kuzmanović je, podsetimo, 26. juna u otvorenom pismu lideru SNS Aleksandru Vučiću naveo da su „poslednjih nekoliko nedelja, odbornici DS pod napadom političkih šićardžija iz SNS“. „Odbornici DS za promenu političke pozicije dobijaju raznorazne ponude. Želim da Vas obavestim da suma od 100.000 evra za tri do pet odbornika, koju su za tu trgovinsku operaciju predvidele grupe neodgovornih iz Vaše stranke, nije mala. To nije demokratija. To je uvod u ozbiljnu korupciju, jer se takve sume moraju kasnije višestruko nadoknaditi. O moralnim karakteristikama odbornika na prodaju neću da diskutujem jer takvih je uvek bilo i biće, dok god država ne promeni pravila. I to u svim strankama“, naveo je Kuzmanović.

On je u intervjuu Danasu, na pitanje na osnovu čega to tvrdi i ima li dokaza za ove tvrdnje, odgovorio da je spreman da sve što zna potvrdi Tužilaštvu. „Želeo sam da o tome obavestim premijera. Mislim da je to deo borbe protiv korupcije“, ukazao je Kuzmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari