Srbija će naredne godine zatražiti prijem u NATO, ocenio je direktor beogradskog Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u intervjuu za podgorički portal Analitika. „Očekujem da će rekonstruisana Vlada Srbija u narednih godinu dana ozvaničiti promenu politike i zaražiti članstvo u NATO“, rekao je Janjić za Analtiku. On je objasnio da je „jasno da se odnos Srbije prema NATO menja odlaskom Borisa Tadića sa funkcije predsednika i usvajanjem nove strategije NATO-a“.


– Možda to nekome deluje apsurdno, da neko ko ima nasleđe Miloševićeve politike i ko je potekao iz Srpske radikalne stranke ide ka NATO, ali to je činjenica“, kazao je Janjić. Prema rečima Janjića, Srbija je sporazumom Beograda i Prištine prihvatila teritorijalni integritet Kosova, a to je vrlo važno za njeno članstvo u Evropskoj uniji i NATO. Janjić je podsetio da Vlada Srbije nije želela da potpiše briselski sporazum sa Prištinom u 15 tačaka a da prethodno paraf na njega nije stavio NATO.

Upitan da oceni šta za Zapadni Balkan znači što će Srbija u januaru početi pregovore za pristupanje EU, on je rekao da dobro jeste da je Beograd konačno stao na evropski put. „Datum nije toliko važan koliko činjenica da će Srbija biti još jedna od država Zapadnog Balkana koja se približava EU. Prema tome, to je odlična vijest za region. Kada je u pitanju njen dalji napredak, Srbija će najverovatnije početi pregovore u januaru. Ipak, postoji i mogućnost da to bude u aprilu ili junu i to će zavisiti od pripreme pregovaračkog procesa. Zavisiće, naravno i od toga kako ide proces primjene briselskog sporazuma o Kosovu. Tu ima sada i nekih neočekivanih problema”, ocenio je Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari