Najviši zvaničnici Vlade Srbije, premijer Mirko Cvetković i njegov zamenik zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, preuzeli su juče od Upitnik Evropske komisije, na osnovu kojeg će to izvršno telo EU sačiniti mišljenje o spremnosti zemlje za dobijanje statusa kandidata i početak pregovora o članstvu u Uniji.

Srpskim zvaničnicima je dokument koji sadrži tačno 2.483 pitanja, na koja vlasti u Beogradu, prema najavi premijera Cvetkovića, imaju ambiciju da odgovore do kraja januara, uručio komesar za proširenje EU Štefan File, na ceremoniji u Palati Srbija.

„Naš cilj je da Srbija do kraja 2011. dobije status kandidata za članstvo u EU i da se odredi termin za početak pregovora. Vlada će za deset do petnaest dana usvojiti akcioni plan, odnosno strategiju odgovaranja na postavljena pitanja.áOzbiljno smo se pripremili i rad na odgovorima počinjemo odmah, sastankom Saveta za evropske integracije“, izjavio je premijer Cvetković na zajedničkoj konferenciji za novinare s Fileom posle uručivanja Upitnika. On je potvrdio ranije pisanje Danasa, najavivši da će Upitnik biti dostupan na internet sajtu Vlade čim bude preveden, kao i da će odgovori na pitanja takođe biti javno dostupni.

Štefan File je istakao da se Srbija „nalazi u dobroj poziciji“ na putu ka EU, pri čemu je dodao da puna saradnja s Haškim tribunalom „ostaje važan element“ u evropskim integracijama.áKomesar je naveo da je uručivanje Upitnika značajan korak za Srbiju, s obzirom da su članice EU pokazale snažan interes za njeno pristupanje evropskoj zajednici, kao i zbog toga što će ovaj dokument srpskim vlastima dati šansu da okončaju reforme.

„Uveren sam da će Vlada Srbije iskoristiti ovu šansu i sprovesti potrebne reforme“, naglasio je File, podsetivši da su u poslednjem izveštaju Evropske komisije istaknute kao ključne teme saradnja s Hagom, reforma pravosuđa, pitanja imovinskih prava, borba protiv korupcije i finansiranje političkih stranaka.

Štefan File je posetu Beogradu počeo preksinoć, susretom s predsednikom Borisom Tadićem, a završio je juče popodne, radnim ručkom s predsednicom parlamenta Slavicom Đukić Dejanović i šefovima poslaničkih grupa. U međuvremenu, prisustvovao je sednici vladinog Saveta za evropske integracije.

Na sastanku s predstavnicima Skupštine Srbije bilo je reči o zamerkama koje je Evropska komisija iznela na račun parlamenta, poput problema blanko ostavki poslanika i činjenice da se zakoni suviše često usvajaju po hitnom postupku. Balint Pastor, šef poslaničkog kluba manjina i poslanik SVM, ističe za Danas da je tokom radnog ručka s Filem rekao da njegova stranka podržava što istinskiju primenu evropskih vrednosti u Srbiji, i da upravo zbog toga njegova stranka nekada ima drugačije mišljenje od drugih članica vladajuće koalicije. „Objasnio sam Fileu da su to pitanja u vezi s reformom pravosuđa i poštovanja načela ustavnostiö, navodi Pator.

Najava premijera Cvetkovića da će srpska administracija odgovoriti na 2.483 pitanja do kraja januara u skladu je s dinamikom na koju se u Beogradu računa, a sve s ciljem da EK u drugoj polovini 2011. donese zvanično mišljenje o spremnosti Srbije za članstvo, kako bi Savet EU, koji čine šefovi država ili vlada 27 zemalja članica, do kraja godine konsenzusom potvrdio zemlji status kandidata, a ubrzo potom i odredio datum za početak pregovora.

U međuvremenu, u Beograd će iz Brisela biti upućen i veći broj potpitanja, čak i do par hiljada, a Srbiju će verovatno obići i ekspertske misije, kako bi utvrdile stanje na terenu.

Upitnik na 378 strana

Verzija na engleskom jeziku Upitnika EK namenjenog Srbiji objavljena je juče popodne na internet sajtu vladine Kancelarije za evropske integracije. Dokument ima 378 strana i, što je i uobičajeno, podeljen je na uvodne odredbe, anekse i poglavlja. U delu koji se bavi političkim kriterijumima, traže se odgovori na 168 pitanja u vezi s demokratijom i vladavinom prava, ljudskim pravima, regionalnom i međunarodnom saradnjom, među kojima su i pitanja saradnje s Haškim tribunalom i odnosima s Kosovom. Kada je reč o ekonomskim pokazateljima, kroz 59 pitanja traže se informacije o funkcionisanju tržišne ekonomije, bankarskom sistemu, radnom zakonodavstvu, privatizaciji. Deo Upitnika koji se bavi procenom da li je Srbija spremna da primeni pravne tekovine EU sastoji se iz 33 poglavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari