Kampanju za pokrajinske izbore, koji se već mesecima najavljuju za decembar, po svemu sudeći obeležiće nova prepucavanja DS, stranke na vlasti u Vojvodini, i SNS, koja je na vlasti u Republici i koja žarko želi da preuzme kormilo i u Pokrajini. Osim međusobnih optužbi na račun načina i efekata vladavine, u kampanji će, kako kažu predstavnici stranaka, biti reči i o ekonomskim problemima, zapošljavanju i muci „običnog“ čoveka.

Predsednik DS i pokrajinski premijer Bojan Pajtić za naš list navodi da će glavna tema kampanje demokrata svakako biti ekonomija i „svakako činjenica da je Vučićev režim Pokrajinu, kao i celu Srbiju, dramatično osiromašio u protekle tri godine“.

Igor Mirović, potpredsednik SNS, za Danas kaže da će naprednjaci tokom kampanje ocenjivati petnaest godina vladavine DS u Pokrajini i da će ponuditi potpunu promenu političkog koncepta.

 – Umesto stalnih sukoba oko razvoja Pokrajine ponudićemo biračima koncept okupljanja oko onih pitanja koja život znače. Okupljanje znači zajednički rad Vlade Srbije i Pokrajinske vlade koji trenutno nije moguć zbog Pajtićeve opstrukcije – kaže Mirović.

 Balint Pastor, član Predsedništva SVM, za Danas kaže da će se ova stranka, između ostalog, fokusirati na razvoj Vojvodine i ostanak mladih u ovoj zemlji. 

 – Osim predstavljanja urađenog u ovom mandatu, bavićemo se ekonomskim temama i zadržavanju mladih u Vojvodini. Korak ka tome je o otvaranje studentskog doma Evropa u Novom Sadu u oktobru koji će imati više od 400 mesta. U njemu će biti smešteni studenti mađarske nacionalnosti iz Vojvodine, i srpske nacionalnosti iz Mađarske. Studiranje ovde i posao nakon toga mogu zaustaviti odlazak mladih. U toku je svojevrsna javna rasprava Mađara u Vojvodini o akcionom planu razvoja privrede u Pokrajini, koji će biti usvojen i predstavljen građanima – navodi Pastor. 

 Marko Rovčanin, potpredsednik Pokrajinskog odbora SPS i predsednik opštine Mali Iđoš, za Danas kaže da će socijalisti, za razliku od drugih stranaka, u centar svoje kampanje staviti malog i običnog čoveka i njegovo zapošljavanje. 

 – S obzirom na to da je Vojvodina multietnička i multinacionalna sredina, bavićemo se i temama koje sve interesuju. Lično ću se angažovati oko Zakona o zadrugarstvu. Osim stranog kapitala, moramo obratiti pažnju i na domaći. Treba omogućiti i domaćim firmama konkurentno tržište kao u EU. Ne smemo dozvoliti da tema autonomije Vojvodine bude za političko potkusurivanje. Mi se zalažemo za autonomiju Vojvodine, ali ne na način da se stvori država u državi – kaže Rovčanin.

On dodaje da će jedna od tema biti i zalaganje za veći uticaj lokalne samouprave na pokrajinsku vlast.  

 Branislav Bogaroški, funkcioner LSV, za naš list navodi da je još rano za precizno definisanje tema i najavljuje da će stranački organi na vreme definisati izborni program. On dodaje da će svakako biti reči o autonomiji i položaju Vojvodine.

 

Ljajić: Davati ostvariva obećanja

Predsednik SDPS Rasim Ljajić izjavio je nedavno u Zrenjaninu da je ekonomija ključna tema na kojoj ta stranka bazira predizbornu kampanju u Vojvodini i izrazio očekivanje da će pokrajinski i lokalni izbori biti održani već u decembru. On je naglasio da je neophodno vratiti izgubljeno poverenje u politiku i političare i da se u predstojećoj predizbornoj kampanji može obećati samo ono što realno može da se uradi tokom mandata.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari