Politika „i Evropska unija i Kosovo“ je pobednička i nije rigidna, a odustajanje od nje bilo bi naivno ili opasno.

Naivna je politika u kojoj se predlaže odustajanje od legitimnih interesa države, ali je opasna ona koja pitanje Kosova stavlja iznad života ljudi – poručio je Boris Tadić, predsednik Republike i lider Demokratske stranke, u obraćanju članovima Glavnog odbora DS juče u Beogradu. U pedesetominutnom govoru na skupu u Sava centru, Tadić je istovremeno naglasio da je ključno pitanje Srbije ekonomija, bez čijeg se snaženja ni kosovski problem ne može rešiti. „Ekonomsko pitanje je najveći problem, ne kosovsko. Sa snažnim ekonomskim rešavanjem problema rešava se i kosovsko pitanje, a samo rešavanje kosovskog ne može obezbediti rešavanje ekonomskog problema u zemlji“, objasnio je Tadić.

Predsednik je takođe istakao da je nemoguće zamisliti da Srbija bude uspešna bez članstva u EU, što ostaje glavni strateški pravac. „Činjenica da se EU suočava sa ekonomskim problemima ne znači da Srbija ima budućnost negde drugde, izvan Unije“, kazao je Tadić, dodajući da to ne znači da nam nije potrebna saradnja sa drugim ekonomijama i zemljama izvan EU.

Govoreći o Kosovu, naglasio je da „one koji predlažu zamrzavanje konflikta“ treba pitati uz čiju pomoć će se rešiti taj konflikt, a „one koje predlažu preokret“ – kako će objasniti Srbima na Kosovu da gube prava koja već imaju, ukoliko se prihvati Ahtisarijev plan. Srbiji je, poručuje Tadić, potrebna pobednička politika „i EU i Kosovo“.

Demokratska stranka je uvek tražila rešenja za sve probleme, pa i za pitanje KiM, izjavio je on, podsetivši da je i premijer Zoran Đinđić neposredno pred atentat izašao sa predlogom za podelu Kosova, koji danas neke od najmoćnijih zemalja sveta odbacuju.

Tadić se zahvalio Božidaru Đeliću na „visoko moralnom“ činu ostavke na funkciju potpredsednika Vlade Srbije nakon odluke EU da odloži davanje statusa kandidata. Đelića su članovi GO DS dočekali aplauzom.

Zaslužili i status i datum

Predsednik je takođe ocenio da je Srbija, „dubinom reformi“ koje je sprovela, zaslužila i da postane kandidat za članstvo u EU i da dobije datum početka pregovora o pristupanju Uniji, te da se s tim slaže „25 članica EU“. Status nije dobila, kaže on, „iz jednog jedinog razloga“ – jer još nema rešenja za pitanje regionalnog predstavljanja Kosova i Metohije.

Kriv Koštunica

Tadić je kazao i da procesi kriminalizacije u Srbiji potiču iz devedesetih godina, a da su najveće afere posle 5. oktobra bile u vreme vlade Vojislava Koštunice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari