Bojan Pajtić, predsednik DS, treba da bude premijer vlade u senci DS, smatraju u ovoj stranci, bez obzira na to što već ima funkciju premijera Vojvodine. Malobrojne demokrate, s visokim stranačkim funkcijama, koje su bile raspoaložene da za naš list govore na ovu temu uopšte ne vide problem u tome što se Pajtiću zamera da zapostavlja posao pokrajinskog premijera.

Vlada u senci DS bi trebalo da bude predstavljena javnosti 7. marta, a za sada još nije poznato ko će je voditi. Kako sada stvari stoje, čini se da će to biti Pajtić. On juče nije odgovorio na naše pitanje kako planira da uskladi dve premijerske uloge.

Potpredsednik DS Goran Ješić za Danas kaže da je potpuno logično da predsednik stranke na izborima bude prvi na listi i kandidat za premijera, te da bi zato Pajtić trebalo da bude i premijer vlade u senci.

Borislav Stefanović, takođe potpredsednik DS, za naš list navodi da Pajtiću svakako neće biti lako, ali da se nada da će se snaći.

– Obavljanje više funkcija daje veliki manevarski prostor za napade, ali je sada kasno za značajan zaokret. I do sada je obavljao dve funkcije, kao premijer Vojvodine i predsednik stranke, i njegov rad mogu pozitivno da ocenim. Funkcija premijera vlade u senci je više operativne prirode, te mislim da će se snaći – objašnjava Stefanović. Predsednik Izvršnog odbora DS Goran Ćirić za naš list nije hteo da prejudicira ko će voditi takozvanu vladu u pripravnosti, ali je rekao da Pajtićevi rezultati u Vojvodini upravo govore o njegovim mogućnostima.

Predsednik Beogradskog odbora DS Balša Božović za Danas kaže da se slaže s idejom da Pajtić bude premijer vlade u senci. „To je normalno i da je drugačije ne bih glasao za tu vladu“, rekao je Božović.

Zamenik predsednika LSV, koalicionog partnera DS u Vojvodini, Bojan Kostreš, za naš list navodi da bi dodatni posao za Pajtića mogao da bude problem i da bi bilo dobro da premijer bude rasterećeniji. Međutim, on dodaje da pokrajinska vlada nije samo Pajtić već da je to veliki tim u kojem ne zavisi sve od premijera.

Zoran Stojiljković, politički analitič ar, za Danas navodi da Pajtiću premijersko mesto u vladi u senci neće smetati.

– Pitanje je koliko će on na toj funkciji doprineti rastu rejtinga DS i koliko se sa njim ozbiljno računa. Isto tako, pitanje je da li DS ima strateški projekat razvoja stranke za sledeće dve godine i razvoj kadrova, jer će po raspisivanju izbora morati da imaju nekoliko kandidat za najvažnije funkcije, pogotovo premijera i predsednika – objašnjava Stojiljković.

 

Gradsko veće u senci Kragujevac

– Opozicione partije u Kragujevcu, DS i Zajedno za Šumadiju, predstavile su „Gradsko veće u senci“, koje trenutno ima 9 članova, i čiji je predsednik lider ZZŠ Veroljub Stevanović, dok je njegov zamenik čelnik lokalnog ogranka DS Dušan Obradović. Radi se, koliko je poznato, o prvoj lokalnoj vladi u senci ne samo u Kragujevcu, nego i u Srbiji, koja će, kako je juče istaknuto, nuditi konkretna rešenja za probleme koji se „gomilaju nakon suspenzije izborne volje građana 28. oktobra prošle godine“. Tada je, podsetimo, formirana nova skupštinska većina, predvođena SNS-om. Prema rečima Jovane Jovanović (DS) GV u senci će na sednicama Skupštine grada nametati tačke dnevnog reda, koje su od interesa za Kragujevac. Z. R.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari