Goran Knežević će se lakše nositi sa Šešeljem 1Foto Fonet

Goran Knežević, potpredsednik Srpske napredne stranke, najverovatnije će biti novi predsednik Skupštine Srbije, saznaje Danas iz dobro obaveštenih izvora, bliskih vrhu SNS. On je i nakon vanrednih izbora 2014. bio ozbiljan kandidat za predsednika parlamenta, ali je u poslednjem trenutku odbio tu funkciju i čak vratio poslanički mandat.

Izvori Danasa navode da mu je sada jasno saopšteno da nema „odbijanja“ i da konačno mora da podeli odgovornost sa stranačkim kolegama.

Procena stranke je da će se Knežević lakše nositi sa sada raznolikom opozicijom u parlamentu. Kao bivši funkcioner DS, on dobro poznaje demokrate i stranke koje su proizašle iz te stranke, a posebno Bojana Pajtića sa kojim je odranije u sukobu. Osim toga, procena je da će se potpredsednik naprednjaka sa pozicije prvog čoveka parlamenta Srbije bolje nositi i sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem nego što bi to mogla Maja Gojković, dosadašnja predsednica parlamenta, o kojoj Šešelj, kako je više puta izjavljivao „misli sve najgore“ .

Šešelj do sada u više intervjua nije krio da je najviše ljut na Tomislava Nikolića, ali i Maju Gojković, nekadašnju potpredsednicu SRS i njegovu pravnu zastupnicu u Hagu. Poručivao je da će je ako dođe na vlast uhapsiti, a na društvenim mrežama nazivao ju je kojekakvim imenima. To je i razlog zbog čega je vrh stranke odlučio da Gojkovićevu skloni iz republičkog parlamenta, daleko od Šešeljevih očiju, a potom i razlog zbog čega je postavljena i za nosioca vojvođanske liste.

Niko u SNS nije želeo da potvrdi, ali ni da demantuje da li će Gojkovićeva biti najozbiljniji pretendent za pokrajinskog premijera i da li ona u toj trci protiv sebe ima gotovo kompletan vrh pokrajinskih naprednjaka. „O tome ko će biti prvi čovek Vojvodine još nismo odlučivali na stranačkim organima, a jedini koji zna odgovor na to pitanje je Aleksandar Vučić, lider naše stranke“, rečeno nam je kratko u SNS. U ovoj stranci nisu želeli da komentarišu ni pisanje pojedinih medija da su osim Gojkovićeve pretendenti za Pajtićevog naslednika Igor Mirović potpredsednik SNS, koji je sam rekao da je spreman za funkciju pokrajinskog premijera, kao i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

Sagovornici Danasa iz SNS ne kriju da će vanredna skupština naprednjaka 28. maja imati posebnu težinu, ako ni zbog čega drugog onda zbog najave Vučića da posle nje dolazi vlada. Iako se još početkom januara tvrdilo da će mnogi potpredsednici SNS ostati bez funkcije, a pojedini članovi predsedništva biti zamenjeni, dvadeset dana pred održavanje te skupštine, većina naprednjaka sa kojima smo razgovarali tvrdi da se još ne zna ništa i da je rano o tome govoriti. Lider SNS Aleksandar Vučić u intervjuu za Blic najavio je da će u novoj vladi promeniti barem šest ministara.

Rokovi

Republička izborna komisija najkasnije do 15. maja mora da dodeli mandate novoizabranim poslanicima po redosledu sa liste. Time će se stvoriti uslovi za održavanje prve, konstitutivne sednice, koju zakazuje predsednica iz starog saziva Maja Gojković. Rok za sednicu parlamenta je najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora. Predsednik RIK Dejan Đurđević izjavio je juče da je, pošto su odbijeni prigovori nekoliko lista (Borka Stefanovića, Momira Stojanovića, Nikle Sandulovića, Save Pilipovića), rešenje o rezultatima izbora konačno. Dodao je da sledi zakazivanje sednice RIK i dodela mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari