Ne mislim da je prekinuta izgradnja Južnog toka. Izjava predsednika Rusije Vladimira Putina je bila u smislu da ako Evropa ne želi to, onda šta da radimo, ne možemo na silu da gradimo.


Ali, Putin je jasno rekao da je Južni tok mrtav.

– Jeste, ali to nema veze. Imamo sada novi sastanak na kojem će Bugarska, Rumunija, Austrija, Mađarska razgovarati sa predstavnicima EU, gde će se ponovo razmatrati to pitanje. Naš interes jeste Južni tok i mi moramo i dalje insistirati i kod EU i kod naših komšija koji su životno zainteresovani za to – da se Južni tok nastavi.

U slučaju da od toga nema ništa?

– Pa, to je hipotetičko pitanje.

Zar nije isto tako hipotetičko pitanje da li će izgradnja Južnog toka biti nastavljena?

– Pa, mislim da su šanse realno pola-pola.

Zanima nas ovaj drugi slučaj, da li se slažete sa vašim stranačkim kolegama da bi trebalo od Rusije tražiti kompenzaciju?

– To treba videti sa pravnicima. To su međudržavni ugovori i sporazumi koji ne podrazumevaju samo jednu već mnogo stvari i problema. Oni su vrlo kompleksni. Tu je bio Južni tok, pa prodaja NIS, gasni sporazum…

Ali, prodaja NIS po netržišnim uslovima je pravdana upravo izgradnjom Južnog toka.

– Sad je to za razmatranje. Ne može se to tako jednostavno reći, bilo je jeftino ili je bilo skupo, pa mi sad možemo i treba da tražimo kompenzaciju.

Vaša stranka je pokrenula čak i istragu o privatizaciji NIS.

– Naravno, ali mi nismo nikada rekli da je taj ugovor bio nezakonit.

Ali, premijer Srbije i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović su više puta ponovili da prodaja NIS nije obavljena domaćinski, odnosno uz uvažavanje interesa građana Srbije.

– To je najbolje da pitate one koji su potpisali taj ugovor.

Baš zbog toga vas i pitam da li bi trebalo tražiti kompenzaciju ili, recimo, podići rundu rentu?

– Građani Srbije bi se iznenadili kada bi videli kolika je ta renta. Pitanje je da li može da podigne. A, drugo, kolika je ta razlika koju mi hoćemo, sedam odsto ili 23? To nisu neke sume, pitanje je osnovno šta Srbija tu dobija a šta gubi.

Dobija više novca?

– Vrlo je kompleksno. Moje osnovno mišljenje je da postoji velika mogućnost da se izgradnja Južnog toka nastavi i mislim da mi kao država moramo insistirati na tome.

Zar mislite da Srbija ima tu bilo kakvu moć? Pa i premijer i Zorana Mihajlović su više puta izjavili da Srbija tu ne može ništa.

– Što tražite od mene da ja prepričam nešto što su rekli čelnici moje stranke? Moje mišljenje je da to treba nastaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari