Očekujem da će holandski parlamentarci iskreno i pošteno biti informisani o saradnji Srbije s Haškim tribunalom, kaže za Danas Milica Delević, direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije, povodom današnjeg obraćanja članovima holandskog parlamenta glavnog haškog tužioca Serža Bramerca i evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.


Bramerc i File su prihvatili poziv Odbora za evropske poslove parlamenta Holandije koji su želeli da „iz prve ruke“ saznaju u kojoj meri Srbija sarađuje s Haškim tribunalom i kakvi su stavovi ostalih zemalja članica EU, ali i administracije u Briselu, pred oktobarski sastanak Saveta ministara koji bi trebalo da odlučuje o prosleđivanju srpske kandidature Evropskoj komisiji. Sastanak s Bramercom počinje u 14 časova, dok će File s članovima Odbora razgovarati sat kasnije.

Milica Delević ističe da je najvažnije da članovi holandskog Odbora za evropske poslove budu dobro informisani o tome šta Srbija trenutno radi u saradnji sa sudom u Hagu, kao i o onome šta je do sada uradila, ali i o prirodi koraka koji je očekuju na putu evropskih integracija, odnosno o prosleđivanju kandidature Komisiji.

Portparol glavnog haškog tužioca Federik Sviner nije mogao za naš list da kaže šta će Bramerc reći holandskim parlamentarcima, niti da li će ponoviti nedavne izjave u kojima je oštro kritikovao Beograd i stepen saradnje Srbije sa sudom u Hagu. On je rekao je Bramerc prihvatio poziv Holanđana, da će sednica Odbora biti javna, kao i da će Bramerc odgovarati na pitanja poslanika.

Ana Trbović, profesorka FEFA, za Danas kaže da je sada Holandija pod velikim pritiskom Brisela i mnogih članica EU da odobri dalji napredak Srbije u procesu integracija, i da bi vladi u Hagu bilo teško da objasni zadržavanje „tvrde“ pozicije.

– S obzirom na simboliku 5. oktobra i činjenicu da tužilac jednog međunarodnog tela odlazi u parlament jedne države samo zbog tog pitanja, očekujem da će Holandija promeniti stav. Vreme je da i oni kažu nešto pozitivno i da pokažu da su za pravdu za koju se bore. Verujem da će Holandija naglasiti da će ratifikovati SSP i da Srbiji može da bude poslat upitnik – ocenjuje Ana Trbović.

Međutim, ona ukazuje da će „posle odgovora Srbije na upitnik, prilikom glasanja o daljem napretku, Holandija eksplicitno ponovo zatražiti hapšenje Ratka Mladića, što bi Beograd, ukoliko nije u mogućnosti da ga uhapsi, stavilo u nezgodan položaj“.

Predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Eduard Kukan izjavio je juče da će po povratku u Brisel poručiti da Srbija čvrsto ide ka EU i da će nastojati da ubedi svoje kolege da srpska kandidatura bude prihvaćena. „Napredak Srbije je očigledan, to cenimo i pozdravljamo, ali evropske institucije očekuju još konkretnije rezultate“, rekao je Kukan novinarima u Beogradu, posle završetka dvodnevne sednice Četvrtog Interparlamentarnog sastanka.

Kukan je izrazio uverenje da će srpska kandidatura biti prihvaćena do kraja godine, a kao važan datum naveo je 26. oktobar kada će biti održan sastanak Evropske komisije i delegacije EP koja je boravila u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari