Istraga o zloupotrebama u privatizaciji NIS još nije okončana, a podrazumeva ispitivanje obimne dokumentacije koja obuhvata duži vremenski period, od početka priprema za prodaju kompanije do potpisivanja kupoprodajnog ugovora, rečeno je Danasu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Osim ispitivanja dokumentacije, u istrazi se saslušavaju i učesnici u privatizaciji NIS. Iako je među prvima za saslušanje najavljivan Borislav Stefanović, aktuelni potpredsednik Demokratske stranke, a tadašnji šef pregovaračko tima za prodaju nacionalne naftne kompanije ruskom Gaspromnjeftu, u izjavi za Danas Stefanović negira da ga iko zvao na razgovor tim povodom.

„Niko me nije zvao na saslušanje tim povodom, a naravno da sam spreman da se odazovem kao i svaki građanin ove zemlje“, kaže Stefanović.

Prema njegovim rečima, pošto su značajno promenjene okolnosti, jer je došlo do odustajanje od jednog značajnog dela kupoprodajnog ugovora, „to menja kompletnu situaciju i treba ići u promenu energetskog sporazuma sa Rusima“.

„Treba pokušati da se utiče na odštetu zbog uloženih sredstava do sada u izgradnju Južnog toka, da se pod hitno utiče na povećanje rudne rente i povećanje srpskog udela u NIS. Uvek kad su obligacioni odnosi u pitanju, moguće je inicirati promenu sporazuma“, ističe Stefanović.

Na pitanje o sopstvenoj odgovornosti za sklapanje takvog, kao što predstavnici vlasti nazivaju, nedomaćinskog kupoprodajnog ugovora, Danasov sagovornik napominje da „naprednjaci tim tvrdnjama žele da sakriju činjenicu da su u punom smislu podržavali Južni tok i sve oko njega“, kao i da su „par puta za to glasali“.

„Sad im odgovara da se to zaboravi. To je neverovatno. A, oni su, pritom, doneli odluku, preko bivšeg ministra za energetiku Milana Bačevića, da se produži rudna renta do 2023. godine“, ističe Borislav Stefanović.

Upitan da li je ponovo učestvovao u sklapanju istog kupoprodajnog ugovora, s obzirom na nove okolnosti i otkrivanja njegove štetnosti po javni interes građana Srbije, Stefanović kaže da ovo što se dogodilo niko nije mogao da pretpostavi.

„Ko je tada mogao da zna da će doći do ukrajinske krize i zahlađenja odnosa sa EU? Bez obzira na sjajne stavove Čedomira Jovanovića ovim povodom, oni nisu bili proizvod vidovitosti već borbe za političke pozicije. Ja priznajem da su LDP i LSV jedini bili protiv tog sporazuma, ali ne treba se zavaravati da su bili vidoviti, već su samo išli kontra politike koja je imala podršku ogromne većine stranaka. To znači da smo si bili naivni“, ističe potpredsednik DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari