Kako očevi štite svoju decu na internetu? 1

Bezbednosni stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab nedavno su sproveli istraživanje na temu kako očevi štite svoju decu od pretnji na internetu.

Ispostavilo se da današnji očevi zapravo obraćaju veliku pažnju na svet interneta i sve što se na njemu događa, i da pokušavaju na najbolji način da pronađu ravnotežu između zaštite dece i podsticanja njihovog interesovanja za internet i savremene tehnologije.

Kao što je istraživanje, koje je sprovedeno specijalno na zahtev kompanije Kaspersky Lab, pokazalo, velika većina današnjih očeva oseća se podjednako odgovornim za finansijsku sigurnost svojih porodica i njihovu sajber bezbednost. Upravo zbog toga, očevi su obično ti koji instaliraju bezbednosna rešenja na sve digitalne uređaje u kući – 86 odsto njih izjavilo je da su zaštitili PC računar u kući, 77 odsto očeva obraćalo je pažnju na zaštitu mobilnih telefona, dok je 63 odsto njih koristilo bezbednosna rešenja na tablet uređajima.

Moguće je da su zbog ovoga očevi otvoreniji (u poređenju sa majkama) ka tome da dozvoljavaju svojoj deci da koriste različite digitalne uređaje od ranog uzrasta. Na primer, broj očeva koji svom detetu daju mobilni uređaj pre prvog rođendana je duplo veći nego što je to slučaj sa majkama. Pored toga, očevi često smatraju da je internet odlična stvar za njih i njihovu decu – dve trećine očeva koji su učestvovali u istraživanju složilo se sa ovom konstatacijom. Takođe, za razliku od majki, oni smatraju da internet ima pozitivan uticaj na njihovu decu, na njihovo fizičko i psihičko zdravlje, učinak u školi, kao i na buduće zanimanje i njihov život. Na primer, 45 odsto očeva smatra da internet pomaže njihovoj deci da se osećaju uspešnije i da budu opušteniji u svom društvu, a više od četvrtine (29 odsto) njih smatra da internet pomaže deci da bolje organizuju svoje vreme.

Kada je u pitanju kupovina uređaja detetu, očevi će se češće odlučivati za ovaj potez kako se ono ne bi osećalo drugačije u svom društvu. Na primer, polovina očeva je obezbedila svom detetu PC računar ili laptop upravo zbog ovog razloga. Pored toga, očevi su uvereni da bi deca u savremenom svetu definitivno morala da znaju da koriste digitalne uređaje, a upravo zbog ovoga je više od trećine (36 odsto) ispitanih očeva odlučilo da svom detetu kupi tablet uređaj.

– Uz sve razlike koje postoje između očeva i majki, i jedni i drugi daju sve od sebe kako bi zaštitili svoje dete od brojnih pretnji, bilo da su one u stvarnom životu ili virtuelnom svetu. Naravno, svi oni imaju strah da neće uspeti u ovoj nameri, i da će prevelika dostupnost digitalnih uređaja imati negativan uticaj na dete, i da internet zapravo nije toliko dobar kanal komunikacije. Međutim, oni su i pored toga voljni da nauče svoje dete kako da bezbedno surfuje internetom, i kako da na najbolji način iskoristi sve prednosti savremenih tehnologija. Nama je zadovoljstvo da znamo da se roditelji uzdaju u bezbednosna rešenja, kao i da proveravaju da li su ona adekvatno instalirana i aktivirana. Uzimajući sve ovo u obzir, deca svakako mogu da zahvale svojim roditeljima što brinu o njihovoj sajber bezbednosti – smatra Dejvid Em, viši bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari