– Srpska lista će nastaviti rad i sprovoditi politiku koju vodi zvanični Beograd, pre svega premijer Aleksandar Vučić u Briselu. To je trenutno jedni zajednički stav u podeljenoj Srpskoj listi, beogradskom favoritu na poslednjim kosovskim parlamentarnim izborima, posle prekjučerašnjeg raskoraka u Skupštini Kosova kada je deo srpskih poslanika bojkotovao, a deo došao na plenarno skupštinsko zasedanje, čije održavanje albanska opozicija sprečava već nekoliko nedelja.

Aleksandar Jablanović, funkcioner Pokreta socijalista, koji ne priznaje smenu na mesta predsednika Srpske liste, kaže za Danas da nije reč o političkoj podeli među poslanicima, nego o sporu oko personalnih rešenja. On tvrdi da „šef Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić i potpredsednik Vlade Kosova Branimir Stojanović dele Srbe, jer žele da odlučuju ko će biti njihovi predstavnici u kosovskim institucijama“.

Prema Jablanovićevim rečima, Srpska lista je podnela krivičnu prijavu sudu u Prištini protiv Stojanovića zbog lažnog predstavlja, jer u ovoj listi ne postoji mesto koordinatora, na koje je Stojanović imenovan posle Jablanovićeve smene. Jablanović najavljuje za ponedeljak sednicu poslaničkog kluba Srpske liste na kojoj će se ocenjivati rad srpskih ministara u Vladi Kosova.

 

– Stojanović obmanjuje javnost da je parlament trebalo da raspravlja o zajednici srpskih opština. Sednici nije prisustvovalo pet poslanika Srpske liste – četiri iz Pokreta socijalista i jedan iz SLS, kao i Rašić iz Progresivne demokratske stranke, zato što su pre cirkusa u skupštinskoj sali Fatmir Ljimaj, Aljbin Kurti i Ramuš Haradinaj u holu skinuli platno sa slika sa nacionalističkim motivima koje su prekrivene od 2004, objašnjava Jablanović.

On negira da je reč o novoj srpskoj poslaničkoj grupi i da iza bojkota rada kosovskog parlamenta stoji predsednik PS Aleksandar Vulin. Jablanović tvrdi da postoji samo jedan poslanički klub Srpske liste, koji uprkos svim neslaganjima poslednjih nedelja oko kadrovskih rešenja „funkcioniše bez problema“.

– Srpska lista će nastaviti rad zbog kog je ušla u Skupštinu i Vladu Kosova na ostvarivanju i zaštiti interesa srpske zajednice na KiM. Ne želim više da komentarišem ponašanje pojedinaca kojima je stalo samo da prigrabe vlast. Oni treba da snose posledice zbog svog ponašanja i posledice zbog nepoštovanja dogovorene politike – kaže za Danas Branimir Stojanović.

On objašnjava da je na neodržanoj sednici Skupštine Kosova pre dva dana zaista Isa Mustafa trebalo da podnese izveštaj o poslednjim briselskim dogovorima, jer je to uslov da se potom otvori rasprava o ZSO. Prema njegovim rečima, Srpska lista treba da pomogne onima koji žele da sprovedu briselske dogovore, a ne onima koji su protiv dijaloga u Briselu i ZSO.

 

Oslobođeni radnici „Šare“



KPS juče je pustila iz pritvora u Uroševcu 6 Srba – radnika Nacionalnog parka „Šara“ na Brezovici, potvrđeno je Danasu u Kancelariji za KiM. Njih su i pripadnici specijalne jedinice KPS Rosa uhapsili u sredu zbog „sumnje da su počinili krivično delo zloupotrebe ekonomskih ovlašćenja i uništavanje šuma“, zbog čega je Marko Đurić tražio vanrednu sednicu Vlade Srbije.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari