Posle više od dva meseca bojkota ministri i poslanici Srpske liste juče su se zvanično vratili u Vladu i Skupštinu Kosova, pošto je kosovski premijer Isa Mustafa prošlog petka umesto smenjenog Aleksandra Jablanovića imenovao novog ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića, koji je ovaj resor držao i u vladi Hašima Tačija.


– Koalicioni sporazum koji je Srpska lista sklopila sa DPK i DSK pre ulaska u vladu nije menjan, ali smo dobili garancije da će biti poštovan u potpunosti i da neće biti jednostranih poteza bez saglasnosti Liste. Dogovorili smo se da ubuduće zajedno radimo na ostvarivanju koalicionog sporazuma i rešavanju problema srpske zajednice – kaže za Danas Dalibor Jevtić.

On negira spekulacije da se Srpska lista u kosovske institucije vratila pod pritiskom SAD zbog izglasavanja zakona o specijalnom sudu za zločine na KiM, za koji DPK i DSK ne mogu da obezbede poslaničke glasove ni u svojim strankama. Prema Jevtićevim rečima, nije bilo nikakvih pritisaka, već je reč o želji da se zajednički radi na rešavanju problema, uz poštovanje Liste kao političkog partnera. Jevtić kaže da najavljeni datum 7. maj za raspravu u kosovskom parlamentu o zakonu o specijalnom sudu za ratne zločine na KiM i ustavnim amandmanima, čije je usvajanje neophodno za donošenje ovog zakona, treba uslovno prihvatiti, jer predlog ovog dokumenta još nije prošao sve skupštinske procedure.

– Srpska lista je jedina politička snaga koja deluje među Srbima na KiM i mi se ne delimo na stranke. Ja sam ministar Srpske liste – ističe Dalibor Jevtić, negirajući da njegov povratak u kosovsku vladu na mesto smenjenog Aleksandra Jablanovića znači istiskivanje Pokreta socijalista iz vlasti na KiM. Jevtić je ranije bio član SLS, koju je napustio sredinom prošle godine.

On nije mogao da komentariše jučerašnju optužbu kosovskog premijera na račun Srbije zbog „genocida“ nad kosovskim Albancima. Jevtić kaže da „nije čuo Mustafinu izjavu“ i da je „sa njim imao sastanak koji je bio korektan“.

Povodom 27. aprila – Dana nestalih na Kosovu, Isa Mustafa i predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji juče su zatražili da „Srbija odgovora za monstruozne zločine i pronalazak nestalih“. Veselji je poručio da „neće biti partnerstva sa Srbijom bez pronalaska nestalih“ i da se „partnerstvo i dobro susedstvo može postići kada tela nestalih budu vraćena“. Mustafa je uoči jučerašnje sednice Vlade poručio preko Fejsbuka da „Srbija mora da odgovara za nestanak Albanaca i monstruozne zločine njenih paravojnih snaga na dužnosti na Kosovu“ i saopštio da će Priština povodom ovog pitanja „koristiti sve međunarodne institucije“. Poslanička grupa DPK nedavno je podnela zahtev Skupštini za izglasavanje „rezolucije o genocidu Srbije nad Albancima 1999“, a lider ove stranke, šef kosovske diplomatije i bivši komandant OVK Hašim Tači je najavio „tužbu pred Međunarodnim sudom pravde protiv Srbije zbog genocida nad Albancima“.

Skupština AP KiM protiv granice

Povodom prošlonedeljnog sporazuma Beograda i Prištine o otvaranju novih administrativnih prelaza između KiM i centralne Srbije, Privremena skupština AP KiM saopštila je da je reč o „dodatnom utvrđivanju granice države Kosova i omogućavanje institucijama tzv. republike Kosovo da uspostave potpunu kontrolu na severu KiM, gde živi većinsko srpsko stanovništvo koje se žestoko protivi ovom dogovoru“. „Ovim potezom, kao i dogovorom da se tzv. srpski poslanici vrate u parlament Kosova i da lokalne samouprave na severu KiM naknadno usvoje budžete kojim bi se obuhvatili prosveta i zdravstvo, jasan su pokazatelj da je zajednica srpskih opština čista podvala i laž“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari