Srpska napredna stranka će do kraja ove nedelje i formalno aplicirati za status u Evropskoj narodnoj partiji, najavila je za Danas Jadranka Joksimović, internacionalni sekretar SNS.

Prema njenim rečima, nakon nedavnog sastanka koji je u svojstvu internacionalnog sekretara stranke imala sa predsednikom EPP Džozefom Dolom u Briselu, dobila je uveravanja da će aplikacija SNS biti razmatrana u najskorijem roku u skladu sa procedurama ove organizacije.

Očekujemo u narednim mesecima i delegaciju EPP u Beogradu koja će se detaljnije upoznati sa programom, strukturom i načinom funkcionisanja SNS. Dol je izrazio veliku zainteresovanost EPP da SNS, kao najuticajnija partija u Srbiji srodne političke orijentacije, postane deo porodice evropskih narodnih partija – navela je Joksimović.

SNS je 2013. primljena u poslaničku grupu EPP u Savetu Evrope. Tim povodom predsednik grupe EPP u Savetu Evrope Luka Volonte izrazio je očekivanje da će dalji napori na dostizanju ciljeva ove grupe evropskih narodnih partija ubrzo dovesti do članstva te partije u Evropsku narodnu partiju i u Briselu.

Uticajna grupacija

Evropska narodna partija okuplja evropske stranke desnog centra i predstavlja najuticajniju političku grupaciju u Evropi. Značaj i uticaj EPP se proteže od Saveta Evrope do Evropskog parlamenta i ima veliki uticaj na donošenje svih značajnih odluka u EU, odnosno velikom broju evropskih država. Punopravne članice su demohrišćanske i konzervativne stranke iz zemalja EU, a pridružene su iz Švajcarske, Norveške, Hrvatske i Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari