Jutarnji list: EK odbacila prigovor Hrvatske na Srbiju 1

Prigovor Hrvatske na zakon po kojem Srbija sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj Evropska komisija je odbacila i pre nego što je Hrvatska blokirala Srbiju, prenosi zagrebački Jutarnji list, pozivajući se na poverljive dokumente iz Brisela.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }A:link { }

Jedan od ključnih zahteva Hrvatske, za koji traži i da se ugradi kao merilo Srbiji u pristupnim pregovorima s EU u poglavlju 23, onom o pravosuđu i temeljnim pravima, jeste modifikacija zakona o nadležnostima „organa vlasti Srbije u procesuiranju ratnih zločina“.

„Ovih je dana to pitanje dobilo veću pažnju javnosti jer je Hrvatska, time što nije dala suglasnost na usvajanje izveštaja Komisije o merilima za otvaranje tog poglavlja, zapravo blokirala napredak tog istog poglavlja, što se u javnosti predstavlja kao hrvatska blokada puta Srbije prema EU, objavio je Jutarnji list.

List navodi da EK ne smatra spornim srpski zakon o univerzalnoj jurisidikciji kojim se Srbija proglasila nadležnom za suđenje za ratne zločine počinje u drugim državama bivše Jugoslavije. EK smatra da međunadno pravo ne sprečava bilo koju državu da svoju jurisdikciju proširi i takozvanom eksteritorijalnom ili univerzanom jurisdikcijom, navodi list. Taj zakon, prema mišljenju EK, „ne predstavlja kršenje suvereniteta dotične države“, niti predstavlja mešanje u unutrašnje poslove te države.

U dokumentu na koji se poziva Jutaršnji list navodi se da bi dve države bilateralno trebalo da reše problem, a ne kroz pregovore Srbije s EU, i zalaže se za deblokadu srpskih pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari