Predizborna kampanja u Srbiji polagano se zahuktava, bez obzira na to što zvanične najave kažu da će parlamentarni izbori biti onda kad im je vreme, a to je proleće naredne godine. Borbu za svakog glasača već su počeli SDPS Rasima Ljajića, LDP i DSS Vojislava Koštunice, dok većina drugih stranaka namerava da predizbornu trku intenzivira početkom jeseni.

Srpska napredna stranka za 21. oktobar najavljuje početak kampanje, dok će istog meseca Ujedinjeni regioni Srbije svoju snagu pokazati skupom u beogradskoj „Areni“. Vladajuće demokrate i socijalisti, međutim, ne žure sa kampanjom.

Pojedine stranke formirale su izborne štabove, odredile datum i mesto početka kampanje, a izračunale su i koliko će ih prelazak cenzusa koštati. One ambicioznije već su izabrale i radne, predizborne slogane, ali i predizbornu taktiku. „Mi u Socijaldemokratskoj partiji Srbije kampanju smo započeli još 6. juna, ali ćemo je svakako intenzivirati posle 20. septembra. Odabrali smo i stranački slogan – „Jedino narod“, ali kada bude ozvaničena izborna trka izaći ćemo i sa namenskim sloganom za kampanju“, ističe za Danas Rasim Ljajić, lider SDPS.

Sa novim sloganom, „Uvek uz svoj narod“, ovih dana izašla je i Demokratska stranka Srbije, mada Petar Petković, portparol ove stranke navodi za naš list da još nije odlučeno da li će to zapravo i biti predizborni slogan. On ističe da je DSS pre nešto više od mesec dana, na sednici glavnog odbora, usvojio precizna organizaciona dokumenta kojim se ova stranka priprema za predstojeće parlamentarne izbore. Ta dokumenta će biti okosnica kampanje, ali će početkom jeseni biti određen datum i mesto odakle će DSS krenuti u obilazak gradova Srbije i izbornu trku.

U agresivnu stranačku kampanju od septembra kreće i SNS, ali Aleksandar Vučić, zamenik predsednika naprednjaka, kaže za Danas da će konkretan predizborni program i platforma za uređenje Srbije biti obelodanjena 21. oktobra, na velikoj svečanosti povodom trogodišnjice partije. „Posle toga i zvanično krećemo u kampanju u kojoj ćemo potpuno da razgolitimo odnarođeni režim, i to na mitinzima i tribinama“, ističe Vučić.

Ujedinjeni regioni Srbije, kako navode u ovom udruženju za Danas, prvi, ali više programski, nego predizborni skup održaće 19. avgusta u Beogradu. URS će svoj program u Nišu predstavljati u septembru, dok je veliki skup zakazan za oktobar, i to u beogradskoj „Areni“. Iz URS poručuju da neće imati klasičnu izbornu kampanju, jer su njihovi aktivisti tokom aprila i maja, predstavljajući program decentralizacije, obišli praktično sve gradove u Srbiji, sakupivši pola miliona potpisa.

Dragan Todorović, potpredsednik Srpske radikalne stranke, u razgovoru za Danas navodi da su radikali u konstantnoj predizbornoj kampanji još od završetka parlamentarnih izbora 2008. godine. „ Izbornu kampanju za prošle izbore počeli smo 5. oktobra 2003. u Novom Sadu kako bismo građanima rekli da ih je ova vlast 5. oktobra zavila u crno, pa ćemo tako i za ove izbore izabrati neki simbolični grad“, napominje Todorović i dodaje da će kampanja biti kombinovana. To praktično znači da će biti organizovani predizborni skupovi po Srbiji, ali i medijska predstavljanja.

U SPS kažu da su uvek spremni za izbore. „Nema tu nekih posebnih priprema, mi smo velika i dobro organizovana stranka sa jakom infrastrukturom i širokom mrežom i za nas nema iznenađenja. Oko tehničkih detalja, vezanih za kampanju, biće sastanaka na odborima i najvišim organima stranke početkom jeseni. Tada ćemo se dogovoriti šta je najbitnije za kampanju, ali i to kako će ona marketinški izgledati“, ukazuje Dejan Backović, direktor SPS. Bojan Đurić, funkcioner LDP, navodi da je ova stranka kampanju pokrenula u novembru 2010. kada su formirani Centralni izborni štab i niz drugih širom zemlje.

„Izborni timovi i štabovi su već nekoliko puta obišli čitavu Srbiju i prešli više od 400.000 kilometara u pripremama za kampanju, a lokalni odbori su edukovani o novim zakonskim rešenjima, načinima pravljenja liste, komunikaciji sa biračima. Formiran je i Biro LDP koji će imati posebna zaduženja u pripremi kampanje i u političkom i operativnom delu. LDP je početkom leta završila sve operativne pripreme i od septembra će biti mnogo više na terenu i praktično u pravoj kampanji bez obzira na to kada će izbori biti raspisani“, ističe Đurić.

Iz DS-a poručuju da je za njih priprema za izbore počela u trenutku kada je završeno glasanje za republički parlament 2008. „Bavimo se životnim pitanjima građana trenutno, bez želje da gubimo vreme na izborne aktivnosti, pre nego što za njih dođe vreme. Svesni smo da kada krene kampanja, nažalost staje sve drugo“, kaže Jelena Trivan, potpredsednik DS i dodaje da se u kampanju kreće kada izbori i budu raspisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari