Kina, Venecuela i Rusija osporile su britanski nacrt Rezolucije o Srebrenici, a novi krug konsultacija o ovom predlogu nastavlja se u ponedeljak 29. juna, saznaje Danas u neformalnim izvorima u Njujorku.


Prema saznanjima naših izvora, u predlogu teksta Velike Britanije, koji su inicijalno podržale SAD i Holandija, nakon prvog kruga konsultacija došlo je do određenih promena, odnosno određene formulacije su ublažene. Sagovornici našeg lista ističu kao primer da se u tekstu više ne govori o desetinama hiljada silovanja, nego o hiljadama silovanja, kao i da se manje puta pominje reč genocid.

„Mi ne diskutujemo o diplomatskoj prepisci ambasadorke. Nacrt rezolucije o Srebrenici je u opticaju i članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija su tek nedavno započele pregovore. Brifing Saveta bezbednosti o ovom pitanju je zakazan za 7. jul. U ovoj fazi bilo bi prerano predočavati naš stav dok je proces pregovora u toku, kažu za Danas u Misiji Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama, odgovarajući na pitanje da li je američka ambasadorka u UN Samanta Pauer dobila pismo srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića u vezi sa najavljenom rezolucijom u UN o Srebrenici i da li će biti neke zvanične izjave na navedenu temu.

Naši sagovornici objašnjavaju da ne žele da prejudiciraju ishod. „Uopšteno govoreći, podržavamo napore da se održi sećanje na žrtve genocida, ohrabri pomirenje i priznaju lekcije iz grešaka iz prošlosti sistema UN, kao što je Savet bezbednosti učinio prošle godine na dvadesetogodišnjicu genocida u Ruandi“, zaključuju u Misiji SAD.

Amandman u Kongresu

Kada je reč o rezoluciji o Srebrenici, koju je u američkom Kongresu predstavio republikanski kongresmen iz Nju Džersija Kristofer Smit, usvojen je amandman senatorke Džin Šahin, koji ohrabruje dalje jačanje angažmana SAD na Zapadnom Balkanu, pozdravlja saradnju Srbije i BiH, uz, notiranje hapšenja osumnjičenih ekstremista u martu, od strane srpske policije. Amandmanom je iskazana i podrška daljem procesu pomirenja u regionu. Taj amandman je prihvaćen bez ikakvih primedbi. Izvori Danasa u Njujorku, ovo tumače kao adekvatan način se prizna doprinos Srbije pomirenju u regionu, ali i kao rezultat nedavne posete premijera Srbije SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari