Premijer Mirko Cvetković, u govoru na konferenciji o evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, održanoj juče u Briselu, poručio je da će srpska vlada krajem januara poslati odgovore na Upitnik Evropske komisije, da početkom februara očekuje komesara za proširenje Štefana Filea u Beogradu, kao i da je cilj da Srbija do kraja 2011. dobije status kandidata za članstvo u EU, nakon čega bi se odmah pokrenuli i pregovori o učlanjenju.


„Za moj kabinet priključenje EU ostaje glavni prioritet“, istakao je Cvetković na skupu koji su organizovali udruženje Prijatelji Evrope i Fondacije Konrad Adenauer, a otvorio ga komesar File. Među učesnicima su bili premijer Crne Gore Milo Đukanović i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Srpski premijer je naveo konkretne doprinose Srbije regionalnoj saradnji i naglasio da je Beograd spreman za dijalog s Prištinom. „Zamrznuti konflikt je veoma loše rešenje, jer se nikad ne zna kada će, ako se gurne pod tepih, ponovo isplivati, za par godina ili par decenija“, upozorio je Cvetković, dodavši da veruje da se za Kosovo može postići rešenje koje bi zadovoljilo obe strane i kojim bi se došlo do istorijskog pomirenja Srba i kosovskih Albanaca.

Štefan File je u uvodnom govoru poručio da je odgovornost za širenje granica EU pre svega na zemljama koje žele da postanu njen deo i naveo da se otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu moraju rešavati u dobrosusedskom duhu, kako ne bi ugrozila proces integracija. „U tom smislu, regionalna saradnja je od najvećeg značaja, a u njoj je od vitalne važnosti saradnja Beograda i Prištine… Potrebna su praktična i pragmatična rešenja, bez obzira na nesuglasice oko statusa Kosova „, istakao je komesar File, koji je juče u Briselu imao i odvojeni sastanak s premijerom Cvetkovićem.

Konferenciji u Briselu prisustvovao je i potpredsednik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović, koji je u bilateralnim razgovorima sa evropskim zvaničnicima predstavio stranački „Program razvoja Srbije 2010-2015“. Popović se sastao s Edvardom Kukanom, predsednikom Delegacije za Jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu, Jonasom Jonsonom, šefom za Zapadni Balkan u Savetu EU, kao i nekolicinom drugih zvaničnika Unije, koji su program DSS ocenili pozitivno, saopštila je ta stranka.

Đelić ne ide u Berlin zbog budžeta

– Međunarodna konferencija o Zapadnom Balkanu, koju će otvoriti ministri spoljnih poslova Nemačke i Austrije Gido Vestervele i Mihael Špindeleger, održava se danas u Berlinu. Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelićotkazao je učešće na konferenciji, zbog obaveza oko pravljenja državnog budžeta za 2011, i njegova poseta Berlinu odložena je za januar, rečeno je Danasu u Đelićevom kabinetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari