Prve proglašene liste SDA Sandžaka u Tutinu, SNS u Sjenici 1foto FoNet Senad Župljanin

U opštinama Tutin i Sjenica, za lokalne izbore 2.juna, proglašene su prve izborne liste.

Prva proglašena lista, za izbore u tutinskoj opštini, je „SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin“.

Opštinska izborna komisija (OIK) je tu listu potvrdila dana. Potvrdila je, za Danas, sekretarka OIK Misala Hodović. Rekla je da je „lista puna“, na njoj je 37 kandidata, koliko broji lokalna skupština odbornika i da je predaju liste najavila Stranka pravde i pomirenja (SPP).

U Sjenici su proglašene dve liste. Prva je lista „Aleksandar Vučić – Sjenica sutra“. Lista je koaliciona i na njoj su kandidati koji računaju na glasove u srpskom biračkom telu.

Druga na glasačkom listiću biće lista SPP „Amanet Muftijin, predsjednik Munib – Usame Zukorlić“, koju je potpisima podržalo više od 350 stanovnika opštine Sjenica.

Nakon predaje kandidature, do kraja prošle godine predsednik sjeničke opštine, Munib Mujagić je rekao da je pred njima zadatak „da nastave tamo gde su nasilno prekinuti“. Lokalni parlament ima 39 odbornika.

-To je jedan veliki investicioni siklus. Ogromni radovi i uspesi su za nama. Verujem da ćemo ovaj put odneti ubedljivu pobedu i nastaviti sa proklamovanjem jasno definisanih ciljeva koje sa sobom nosi SPP, a to su podrška jedinstvenoj Islamskoj zajednici (IZ), nastavak borbe protiv organizovanog kriminala, borba za kapitalne investicije i za bolji život naglasio je Mujagić.isoravni.

Prekomponovanje vlasti u ovom mandatu, zajedničko je za obe opštine.

Od poslednjih lokalnih izbora, 2020.godine, SPP je, sa koalicionim partnerima, predvodila lokalnu vlast sve do kraja prošle godine. Vlast su preuzeli od SDA Sandžaka, koja je vladala dva uzastopna mandata, od 2012. – 2020.godine i iza sebe ostavila ogroman dug.

Novu skupštinsku većinu napravili su odbornici Sandžačke demokratske partije (SDP), SDA Sandžaka, grupe građana i nekoliko samostalnih odbornika. Tada je sa funkcije smenjen predsednik opštine Mujagić i svi ostali čelnici sjeničke skupštine i opštinskih organa upravljanja.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave odmah je obavešteno o svemu i zatražena je pomoć u uspostavljanju reda i zakona. Pismo je ostalo bez odgovora.

Ista je situacija i u tutinskoj opštini. Lokalna skupština je nekoliko puta menjala većinu, kroz koju su prošle sve odborničke grupe. Uglavnom su se okupljale oko SDA Sandžaka, koja je imala najviše, 18, odbornika.

Pre više od dva meseca, napravljena je nova skupštinska većina, a do tada, skoro tri decenije, vladajuća partija je otišla u opoziciju.

Opoziciono delovanje SDA Sandžaka svela je na pravljenje nove skupštinske većine i u tome je uspela prošle sedmice, kada je sa dva bivša odbornika SPP, napravila tanku parlamentarnu većinu i ponovo se vratila na vlast.

Prema nezvaničnim informacijama u izbornoj trci, u Tutinu, učestvovaće sve dosadašnje političke partije i grupe građana, a dvojica bivših članova SPP, koji su učestvovali u pravljenu sadašnje skupštinske većine, formiraće svoju listu kao grupa građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari