Novoformirana Stranka Rusa Srbije pregovara s episkopom bačkim Irinejem o dobijanju prostorija SPC od 3.000 kvadrata u Sremskim Karlovcima, gde bi bilo sedište ove partije, kaže za Danas predsednik stranke Dragan Cvetković.

Međutim, iz Eparhije bačke ističu za naš list da episkop Irinej „nije vodio nikakve razgovore na temu korišćenja navedenog prostora niti je o ovoj temi ikada bilo reči“.

Prema rečima Cvetkovića, ova proruska partija završava pregovore o zakupu prostorija SPC u Sremskim Karlovcima, gde bi se, osim sedišta stranke, nalazio i kulturni centar za rusku zajednicu u Srbiji, ali i „radio i televizija za rusku manjinu“.

Iz Eparhije bačke, s druge strane, Danasu je dostavljen pisani odgovor da ova izjava Dragana Cvetkovića „nije tačna“, kao i da su za ovu informaciju prvi put saznali na osnovu pitanja našeg lista.

Ipak, nečega u celoj priči ima. U pravnoj službi Patrijaršije SPC našem listu je potvrđeno da se pregovara o iznajmljivanju objekta u vlasništvu Crkve u Sremskim Karlovcima, odnosno da je „proces zaključivanja ugovora o zakupu u toku“. U ovoj službi kažu da ne mogu da iznose u javnost detalje o zakupu objekta sve dok se ne zaključi ugovor, ali da im „nije poznato da se pregovara sa Strankom Rusa Srbije“. Ove prostorije, veličine oko 3.000 kvadratnih metara, služe, inače, „za prosvetne namene“.

Nemanja Nenadić, programski direktor NVO Transparentnost Srbija, objašnjava za Danas da je Zakonom o finansiranju političkih subjekata „zabranjeno finansiranje stranaka i grupa građana od strane crkve i verskih zajednica“. Kako dodaje, to nije dozvoljeno „bilo da je reč o direktnom novčanom prilogu ili besplatnom činjenju usluga“.

„Crkva i verske zajednice mogu na druge načine da učestvuju u političkom životu, ali je pitanje da li i to treba da čine i da staju na stranu nekih stranaka. Ukoliko bi crkva, pak, iznajmila prostorije određenoj partiji, morala bi da to učini po tržišnim cenama. U suprotnom, ako bi to bilo po povlašćenoj ceni, moglo bi se tada tumačiti kao neka vrsta priloga“, napominje Nenadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari