Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poveriće danas lideru Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću mandat da sastavi novu vladu. Nikolić će to učiniti nakon konsultacija sa predstavnicima izborne liste „Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujemo“, koja ima 158 od 250 poslanika.

Dan kasnije potpisivanjem koalicionog sporazuma između SNS i SVM počeće i konačno sklapanje mozaika budućeg ministarskog tima, čiji će konačan sastav biti poznat nakon sednice Glavnog odbora SNS koja je zakazana za petak 25. april.

Očekuje se da do petka i sednice GO SNS naprednjaci potpišu i koalicioni sporazum sa koalicijom oko socijalista kojim će biti preciziran broj ministarskih mesta, državnih sekretara i mesta u skupštinskim odborima. Do tada će lideri SNS i SPS nastaviti razgovore. Koalicija oko socijalista očekuje da će dobiti bar dva ministarska mesta, tri državna sekretara i isto toliko predsedničkih mesta u skupštinskim odborima.

Za sada je gotovo sigurno da će Ivica Dačić biti deo buduće vlade i da mu je namenjeno mesto šefa diplomatije i vicepremijera, dok će razgovori sa naprednjacima biti nastavljeni oko drugog ministarskog mesta i ostalih članova vlade. Ima nagoveštaja da bi socijalistima ponovo mogao da pripadne resor obrazovanja, a kao potencijalni kandidat za to mesto spominje se Dijana Vukomanović, potpredsednica SPS.

Druga mogućnost je da Aleksandar Antić zadrži mesto ministra saobraćaja, ali budući da postoje nagoveštaji da će doći do spajanja resora saobraćaja i građevine, to bi mesto zadržali naprednjaci. Do petka i sednice Glavnog odbora SNS 25. aprila biće poznato i ko će, pored sigurnog ministra finansija Lazara Krstića, ući u Vladu od nestranačkih eksperata. Do sada su se pominjali Kori Udovički i Dušan Vujović, koji bi preuzeli neki od ekonomskih resora.

U toku današnjeg dana trebalo bi da budu poznata i imena predsednika i potpredsednika Skupštine Srbije. S obzirom na to da su naprednjaci odustali od rotirajućeg predsednika skupštine, na čelo parlamenta će sasvim sigurno doći neko iz SNS. U vrhu ove stranke juče nam je potvrđeno da su najozbiljniji kandidati za to mesto Zoran Babić, Jadranka Joksimović i Goran Knežević, ali da će konačna odluka biti doneta u toku dana i to ne samo ko će biti predsednik, već i potpredsednici parlamenta. Kao mogući kandidati za ovu drugu funkciju spominju se Maja Gojković i Veroljub Arsić.

Ni u SPS juče nisu mogli da nam kažu ko će iz njihove stranke biti potpredsednik skupštine. Napominju da imaju izuzetne i iskusne kadrove poput Slavice Đukić Dejanović, Žarka Obradovića i Milutina Mrkonjića, tako da mogu da biraju.

I u PUPS očekuju da će i u novom sazivu imati svog potpredsednika skupštine, jer kako kažu, četvrta su stranka po snazi u parlamentu, odmah iza SNS, SPS i DS. Smatraju da je Konstantin Arsenović odlično vodio sednice i da ga to ponovo kvalifikuje za potpredsednika parlamenta.

Marko Đurišić, šef poslaničke grupe NDS, juče nije mogao da nam kaže ko će biti njihov kandidat za potpredsedničko mesto. „O tome ćemo tek razgovarati, a insistiraćemo i na članstvu u svim skupštinskim odborima“, kaže Đurišić.

Potpredsednik parlamenta iz DS treći put zaredom biće Gordana Čomić. Izborom predsednika i potpredsednika parlamenta i članova skupštinskih odbora sutra bi trebalo da bude završeno konstituisanje Skupštine Srbije.

Obaveza usvajanja statuta Vojvodine

U koalicionom sporazumu koji će potpisati SNS i SVM, između ostalog, naći će se i deo u kojem se budući partneri obavezuju da će u fokusu njihove politike posebno biti poljoprivreda, socijalna pitanja i privreda, kao i specifična manjinska pitanja. SVM će insistirati i da u tekst sporazuma uđe i obaveza da do 6. juna bude donet novi statut pokrajine, a do kraja godine i Zakon o finansiranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari