Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Konuzin izjavio je juče u Novom Sadu da Srbija ne mora da bira između Rusije i Evropske unije, već su taj „besmisleni izbor nametnule neke ovdašnje političke elite“. On je napomenuo da je EU najveći spoljnotrgovinski partner i Srbije i Rusije.


„Velike zapadne kompanije zainteresovane za realizaciju projekata u Srbiji u kojima Rusija može da pomogne svojim investicijama. A to je način da se Srbija približi i Rusiji i EU. Ne mogu sada da iznosim detalje, pošto su pregovori u toku, ali jedan zajednički projekat u ovom trouglu uskoro bi trebalo da bude realizovan. Radi se o jednoj državi članici EU, koja je spremna da uloži više stotina miliona evra u izgradnju fabrike u Srbiji, pri čemu bi Rusija u taj projekat uložila gas, a Srbija neke prirodne resurse“, rekao je Konuzin, koji je u Srpsko-ruskom centru u zgradi NIS održavao predavanje na temu „Rusija u savremenom svetu“.

Ambasador nije želeo da komentariše inicijativu lidera LSV Nenada Čanka da mu se otkaže akreditiv zbog govora na predizbornoj konvenciji SNS u Nišu.

„Svi dobrodošli u Niš“

Ruski ambasador u Srbiji je istakao da je neopravdana bojazan da će Regionalni humanitarni centar u Nišu biti paravan za rusku vojnu bazu. „Tu će ruski i srpski stručnjaci zajedno delovati u slučaju nesreća i prirodnih katastrofa. U tome nema nikakve tajne. Pozivam i druge evropske zemlje, pa i članice NATO, da nam se pridruže. U ovaj centar svi su dobrodošli“, poručio je Konuzin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari