Kraj hrvatske blokade u pregovorima 1Foto: Bojan cvejić

Hrvatska je osigurala da njeni zahtevi uđu u pregovarački proces Srbije i Evropske unije, izjavio je danas u Pravecu hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač i dodao da će zato Hrvatska „dozvoliti da se sada i pristupi definisanju prelaznih merila za poglavlja 23 i 24“ u pregovorima EU sa Srbijom.

U izjavi za hrvatske novinare na margini sastanka ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), Kovač je ocenio da postignutim Hrvatska može biti zadovoljna.

„Uspelo nam je osigurati da u pregovarački proces Srbije budu ugrađeni naši legitimni zahtevi koji su hrvatskoj javnosti poznati: puna saradnja Srbije sa Haškim sudom, puna primena domaćih i međunarodnih obveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, znači i prava hrvatske manjine u Srbiji, i isto tako cilj izbegavanja konflikata pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina“, objasnio je Kovač.

„To smo uspeli osigurati da bude ugrađeno u pregovarački proces Srbije. Bez tih spomenutih definiranih kriterija nema napretka na tom planu“, istakao je on, javila je Hina a preneo Jutarnji list.

Kovač je objasnio da je u ovom trenutku reč o razgovorima o oblikovanju merila za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

„Treba najpre definiati merila“, rekao je on.

Upitan koliko bi to moglo trajati, Kovač je odgovorio da bi to moglo biti moguće do kraja juna, „ako svi budu brzi, ako sve ovo što smo rekli bude integrisano“.

On se na kraju zahvalio Europskoj komisiji, Komesaru za proširenje Johanesu Hanu i holandskom predsedništvu EU na saradnji u rešavanju ovog pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari