Lazar Krstić, nakon što je podneo ostavku na mesto ministra finansija, biće zvanično specijalni savetnik premijera Srbije Aleksandra Vučića za finansije, ali će tu funkciju najverovatnije obavljati bez honorara, saznaje Danasa od izvora u Vladi Srbije. Izvor našeg lista podseća i da se Krstić dok je bio ministar odrekao svih plata osim ministarske, iako je po automatizmu trebalo da prima četiri plate.

U kabinetu premijera, inače, potvrđeno je Danasu da će resor finansija, koji je vodio Krstić, definitivno preuzeti dosadašnji ministar privrede Dušan Vujović, a ne samo privremeno kao što je prethodno najavljeno. Rečeno nam je i da sigurno neće doći do spajanja resora finansija i privrede u jedno ministarstvo, ali da se u ovom trenutku još ne zna ko bi mogao da preuzme privredu. Međutim, kako Danas nezvanično saznaje, male su šanse da će potpredsednik SNS Igor Mirović zameniti dosadašnjeg ministra privrede, uprkos medijskim spekulacijama.

Ministar finansija Lazar Krstić podneo je u subotu ostavku na tu funkciju, a kao razlog za to naveo je neslaganje s premijerom Vučićem oko visine smanjenja plata i penzija. On je naveo da je tražio da se sprovede težak program – smanjenje penzija od 20 odsto, smanjenje plate u javnom sektoru od 15 odsto, otpuštanje 160.000 ljudi i poskupljenje struje od 30 odsto, ali da „premijer ima meko srce“.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković ističe za Danas da se „iz aviona vidi“ da je ostavka Lazara Krstića dogovorena i da to predstavlja klasično političko spinovanje i pripremu za ono što će nastupiti za nekoliko meseci.

„Čitava ta priča da je stanovište stručnjaka da pojedine mere moraju da se sprovedu odmah, a da je premijer mekog srca koji kaže da građani sad ne bi izdržali takve mere, ali ne kaže da to neće biti za dva, tri meseca, klasična je priprema za ono što očekuje građane već na jesen. Ovom dogovorenom ostavkom samo se pokušava da se preventivno smanji politička šteta zbog nepopularnih mera koje nas očekuju, odnosno da se ne ugrozi rejting Vučića i naprednjaka“, navodi Stojiljković.

S druge strane, ekonomski analitičari ocenjuju da se politika koju je zagovarao Krstić nije sprovodila u dužem periodu i da je njegova ostavka zbog toga moralni čin. Prema rečima Milojka Arsića, profesora na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, na sličan način postupio je i prethodni ministar privrede Saša Radulović, s tim što je on od početka mandata „solirao“, dok je Krstić pokušavao i sam da smišlja kompromise i traži prihvatljivija rešenja. Arsić ukazuje da se smernice buduće ekonomske politike ne mogu još nazreti ni iz ostavke i obrazloženja koja su se čula od premijera, niti iz najave da će na čelo tog resora doći sadašnji ministar privrede Dušan Vujović.

„Treba sačekati, jer neke izjave koje je do sada davao Vujović govore da on nije u celini upoznat sa finansijskom situacijom. To će detaljno morati da učini. A stanje je tako teško da su neophodne snažne mere. Problem je što više nema alternative u dugoročnim potezima. To vreme je potrošeno, a obično se i tako koncipirane mere nikada ne sprovedu do kraja, tako da očekivani efekti izostaju. Takav smo slučaj već imali sa najavljenim otpuštanjima, pa sa borbom protiv sive ekonomije“, kaže Arsić.

On dodaje da bi odmah moralo da se preduzme nešto krupno, što daje početne rezultate, dok bi se u naredne dve do tri godine paralelno sprovodile one dugoročnije mere.

„Moguće je da bi u ovakvim okolnostima Vučić prihvatio otpuštanja, ali u manjem broju, smanjenje zarada i penzija, ali u manjem procentu. Ipak, Ministarstvo finansija trebalo bi pre svega da se pozabavi onim na šta je već ranije proglasilo nultu toleranciju – na borbu protiv sive ekonomije i za veću naplatu poreza. Moguće je i da naše institucije nisu sposobne da to sprovedu, ali je činjenica da država to pitanje mora da reši“, zaključuje Arsić.

Krstić je na mesto ministra finansija došao u mandatu prethodne Vlade Srbije, nakon njene rekonstrukcije, kao, kako je najavljeno, ekspert iz inostranstva i nestranačka ličnost. Tom prilikom su resori finansija i privrede, koje je do tada vodio Mlađan Dinkić, razdvojeni na dva ministarstva, a na čelo Ministarstva privrede došao je Saša Radulović. Krstić je na istoj funkciji ostao i nakon formiranja nove vlade u aprilu ove godine.

Krstić je diplomirao na američkom univerzitet Jejl i karijeru započeo u konsultantskoj kući Mekenzi, gde je radio kao finansijski ekspert u Njujorku sve dok nije pozvan u Vladu Srbije.

Rezultati rada Vlade 3. avgusta

SNS je juče na sednici Predsedništva stranke odlučila da 3. avgusta pokaže rezultat rada Vlade i uporedi ga s ekspozeom premijera Aleksandra Vučića, podnetim krajem aprila, na početku mandata. „Doneli smo odluku da SNS 3. avgusta održi manifestaciju na kojoj će pokazati sve rezultate Vlade, jer je 4. avgusta 100 dana od kako je Vlada formirana“, rekla je članica Predsedništva SNS Maja Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari