Pobeda HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović na predsedničkim izborima ni na koji način neće promeniti sadašnju kalkulantsku politiku Hrvatske prema Srbiji i ostalim zemljama u regionu. A još manje će Hrvatska biti u poziciji da uslovljava bilo čiji ulazak u Evropsku uniju, pa ni ulazak Srbije, smatraju hrvatski novinari Denis Kuljiš i Viktor Ivančić. Oni se slažu i da je pobeda Kitarovićeve zapravo uvertira u parlamentarne izbore na kojima će takođe pobediti HDZ, ali i da nikakvih drugih promena na unutrašnjem i spoljnom planu zasad ne treba očekivati.

„Ne postoji politika Hrvatske prema okruženju. To su prazna mesta. Ta spoljna politika prema okruženju ima karakter kalkulantske politike koja se menja iz dana u dan u zavisnosti od inostranih zahteva. Ni kod aktuelnog predsednika Josipovića nije postojala konzistencija u spoljnoj politici i verujem da se ni u spoljnoj politici Kitarovićeve neće nešto radikalno menjati. Možda tek onda kada dođe do promene vlade Hrvatske“, kaže za Danas Viktor Ivančić, hrvatski novinar i kolumnista našeg lista.

Na pitanje može li Kitarovićeva da ostvari svoju najavu i uslovi ulazak Srbije u EU povratkom nestalih Hrvata u ratu devedesetih, Ivančić odgovara da je Hrvatska vazal u okviru Evropske unije i da u tom okviru neće odlučivati ni o čemu samostalno, kao što to ni do sada nije činila.

„Odlučivaće velike sile umesto Hrvatske. To je činjenica, kao što je činjenica i da je sadašnji stupanj državnog suvereniteta u Hrvatskoj manjini nego dok je bila Jugoslavija“, kaže Ivančić.

Slično tvrdi i Denis Kuljiš, hrvatski novinar i kolumnista našeg lista, koji takođe kaže da Hrvatska nije u poziciji da uslovljava bilo čiji ulazak u EU, pa ni ulazak Srbije. „Predsednik nema nikakvu ulogu u pregovaranjima i ne vidim na koji bi način Kitarovićeva mogla sudelovati, a koliko znam ona to i neće činiti. Nova predsednica je iskusni i profesionalni diplomata koji zna koliko i šta može i šta treba. U takve poteze se ona neće ni upuštati, ali i ako bi se upustila, ne bi mogla ništa da učini“, kaže Kuljiš i dodaje da je njen uticaj na spoljnu politiku ograničen, jer može samo da daje saglasnost za imenovanje ambasadora.

Kuljiš, međutim smatra da će nova predsednica Hrvatske odmah po preuzimanju funkcije promeniti odnose u vojsci Hrvatske, jer ona imenuje zapovednički kadar, dok se druga velika promena, nakon njenog dolaska može očekivati u obaveštajnom sektoru.

„Najveći problem aktuelne hrvatske vlade je što je sprečavala izručenje Josipa Perkovića Nemačkoj i što je čitavo vreme opstruirala suđenje, uskraćujući dokumente i utičući na svedoke. To će se sada promeniti, jer po funkciji Kolinda imenuje koordinatora obaveštajnih službi“, napominje Kuljiš.

Na pitanje da li je pobedom Kolinda Grabar Kitarović dovela HDZ na prag pobede na predstojećim parlamentarnim izborima, Denis Kuljiš kaže da to nije njena zasluga i da je HDZ uvek bio tu.

„Preko tog njenog izbora HDZ je osvojio osobito važnu operativnu političku borbu, ali osim toga označena je propast SDP, za koju je kriv niko drugi do Ivo Josipović“, smatra hrvatski novinar, a na naše pitanje da li se sa njom vraća i hrvatski nacionalizam Kuljiš odgovara da je nacionalizam svugde na Balkanu, ali da bi ga Kitarovićeva mogla suzbiti na duži rok.

Za razliku od Kuljiša, Ivančić pobedu Kolinde Grabor Kitarović vidi kao uvertiru u jedan neofašistički marš koji će punu svoju snagu dobiti tek pobedom na parlamentarnim izborima. „Tome je dosta kriva takozvana hrvatska levica koja zapravo i ne postoji, jer su nju činili lažni reformatori. Levica, pogotovo Josipović, mislili su da se udvaranjem nacionalnim sentimentima može na neki način suprotstaviti tome i u tom smislu su istinski prirodni nacionalisti bili verodostojniji. Josipović da ima nešto analitičkog razuma verovatno bi se sada upitao zbog čega je u predizbornoj kampanji veličao Tuđmana i njegovu ideju takozvane „pomirdbe“. Mogao bi da se zapita i da li je Dejana Jovića smenio da se ne bi doveo u vezu sa nekakvim jugoslovenstvom, ali i zašto je sve vreme podupirao model soft nacionalizma“, kaže Ivančić, koji smatra da je izbor Kitarovićeve samo najava onoga što bi moglo da se desi na parlamentarnim izborima, a to je pobeda HDZ.

Kohabitacija i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, smatra sagovornik Danasa, zavisiće isključivo od procene HDZ i njihove političke spremnosti za izbore. U tom kontekstu treba posmatrati i moguće pokretanje nekih istraga protiv aktuelnog premijera Zorana Milanovića. To će, kaže Ivančić, biti bildovanje mišića puno antagonizama. On, međutim, podseća da je antagonizama bilo i između Milanovića i Josipovića, koji su skupa doprineli povratku HDZ na vlast u Hrvatskoj.

„Možda je i vreme da HDZ preuzme odgovornost za atmosferu koja je u poslednje dve godine potpuno desna, iako su na vlasti takozvani levičari koji nisu imali potrebe da se suštinski suprotstave nacionalističkoj retorici, već su nudili umivenu varijantu istoga. Ne može Josipović branitelje koji protestuju, koji seju strah i bruse Hrvatstvo da naziva prijateljima, jer glupo računa na njihov glas i čini dugoročnu štetu. Zato je HDZ verodostojniji“, ističe Viktor Ivančić.

Upečatljive izjave

O Srbiji

– Put Srbije u EU uslovila bih povratkom nestalih osoba iz rata.

– Boriću se za prava manjina u Hrvatskoj i tražiti da ona budu što veća, ali ništa manje neću tražiti ni za Hrvate u Srbiji i Vojvodini i u drugim susednim zemljama.

O BiH

– Zalagaću se za ravnopravnost Hrvata u BiH. Bez Hrvata nema Bosne i Hercegovine.

O Kosovu

– Barikade i druge prepreke slobodi kretanja su neprihvatljive i neće se tolerisati, a mora se sprovoditi bezuslovna sloboda kretanja.

– Status KFOR-a na Kosovu je neutralan i mi se ni na koji način ne mešamo, iako podržavamo sve strane u postizanju političkog rešenja u pregovorima između Beograda i Prištine pod predvođenjem EU. Ne tolerišemo niti ćemo tolerisati ikakvo nasilje.

Poruka Hrvatima

– Ne dam da mi niko kaže da Hrvatska neće biti bogata. Hrvatska će biti najrazvijenija zemlja EU i sveta. To vam obećavam. Hrvatsku čeka posao ne sutra, već večeras.

O Gotovini

– Mislim da je Gotovina heroj, ali da je svoju nevinost trebalo da dokaže pred sudom. Mislim da je učinjena greška kada mu je savetovano, pre nego što je pročitao optužnicu, da se makne iz Hrvatske.

O Tuđmanu

– Tuđmanov projekat pomirenja bila je potrebna stvar u tom trenutku i jedna je od Tuđmanovih tekovina.

O Titu

– Za mene je on bio komunistički diktator i ovo pitanje izaziva podelu u narodu. Na građanima Zagreba je da odluče treba li ostati Trg maršala Tita pod tim imenom.

Spoljna politika

– Pozicioniraćemo se u EU i NATO kako zaslužujemo, obnovićemo strateška partnerstva, kao što je ono s našom prijateljicom Nemačkom, rešavaćemo otvorena pitanja sa susedima i pozivam ih na dijalog da ta pitanje prestanemo da podmećemo pod tepih.

Izjave Kolinde Grabar Kitarović iz vremena kada je bila šefica diplomatije Hrvatske, pomoćnica generalnog sekretara NATO-a i sada kao nove hrvatske predsednice

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari