Rekao sam da bi bio dobar signal otvaranje prvog poglavlja ili, čak, prvih poglavlja ove godine. Evropski savet jednoglasno odlučuje o merilima ili o otvaranju nekog poglavlja na osnovu preporuka Evropske komisije. Nije na meni, kao izvestiocu Evropskog parlamenta da odlučim o otvaranju poglavlja, kaže za Danas Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, odgovorajući na pitanje da li njegova izjava na skupu u Beogradu da bi „prva poglavlja u pregovorima Srbije sa EU mogla da budu otvorena naredne godine“ znači zaokret u stavu EP koji je nedavno pozvao na što ranije otvaranje poglavlja.

Upitan kakvi su mu utisci o poseti Srbiji, tokom koje je prekjuče govorio na Ekonomskom samitu, i susretima sa državnim zvaničnicima, naš sagovornik ističe da je „Srbija sjajna zemlja sa sjajnim ljudima“.

– Zbog toga ja uvek volim da dođem ovde. Učestvovao sam na panelu na 15. ekonomskom samitu. Posle toga sam se sreo sa premijerom Aleksandrom Vučićem, zajedno sa ministarkom zaduženom za EU integracije Jadrankom Joksimović i šefom Delegacije EU u Srbiji, ambasadorom Majklom Davenportom – precizira Mekalister.

Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, navodi za Danas da se stav Evropskog parlamenta nije promenio.

– Voleli bismo da Srbija što pre otvori prva pregovaračka poglavlja. To smo istakli i u Rezoluciji EP o napretku Srbije na EU putu i pozvali smo Komisiju i Savet da to što pre odobre. Međutim, konci su sada u rukama Evropske komisije i Saveta EU, kao i Evropskog saveta u okviru kojeg će lideri 28 država EU tu odluku i odobriti.Kao što sam više puta ponovila, jako je teško govoriti o tačnim datumima i rokovima, jer se radi o dvosmernom procesu, gde je jasno zacrtano koje još obaveze treba da ispuni Srbija, a EU to na neki način da oceni. Lično mislim da bi poglavlja trebalo što pre da se otvore, – ukazuje Fajonova.

Franc Bogovič, poslanik Evropskog parlamenta, takođe naglašava da se nije bilo zaokreta u gledištu EP.

– Kao što smo naveli i u Rezoluciji EP, da bi se što pre otvorila poglavlja od Srbije se očekuje da preuzme nekoliko brzih i konkretnih koraka u domenima koje pokriva Mekalister: u ekonomiji, vladavini prava, regionalnoj saradnji i pitanju Kosova. U stvari, to je poziv za Srbiju da ubrza napredak kako ne bi došlo do usporavanja tempa. Verujem da je srpska vlada svesna da je glavni ključ za otvaranje poglavlja zapravo isključivo u njenim rukama, odnosno da bi nekoliko brzih i jasnih koraka koje bi Srbija preuzela u ovim oblastima označilo davanje zelenog svetla za otvaranje prvih poglavlja sa EU ove godine, ili, makar što pre u budućnosti, poručuje Bogovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari