Vlada Srbije i njeni ministri izgleda da su se već umorili od demonstriranja svoje spremnosti da odgovaraju na sva pitanja koja im postavljaju poslanici Narodne skupštine. Njihovi odgovori su šturi, selektivni, nekompletni, prečesto se svode na citiranje zakonska i ostalih propisa i ne sadrže informaciju od važnosti za građane koji su i inicirali postavljanje pitanja.


Ovim rečima srpski parlamentarci ocenjuju ponašanje predstavnika izvršne vlasti, upozoravajući da Vlada Srbije i predsednik parlamenta poslednja dva meseca organizuju sednice Skupštine tako da izbegnu poslednji četvrtak u mesecu, za kada je predviđena primena institucije postavljanja poslaničkih pitanja ministrima. Takve sednice nisu održane ni u januaru ni u februaru, bez ikakvog obrazloženja. „Obrazloženje nije potrebno jer, po skupštinskom Poslovniku o radu, kada nema sednice, nema ni institucije pitanja“, objašnjava za Danas Zoran Babić, zamenik šefa poslaničke grupe SNS.

Za Zaharija Trnavčevića, poslanika Bogate Srbije, to nije dovoljno dobro opravdanje. „Postavljanje pitanja Vladi jeste stara tekovina parlamentarizma koja se čuva i neguje u svim zemljama demokratske Evrope i ne može da bude izložena proizvoljnosti, ćudima i bilo kojim drugim razlozima. Ne može biti osporena i opozvana. Propitivanje Vlade je za poslanike veoma važno, jer uobičajeni postupci i kanali komuniciranja ne donose rezultat zbog ponašanja osoblja u kabinetu premijera i ministara“, ističe Trnavčević.

Janko Veselinović, zamenik šefa poslaničke grupe DS, nezadovoljan je i načinom organizovanja sednice namenjene poslaničkim pitanjima. On smatra da članovi Vlade praktično uzurpiraju i vreme namenjeno poslanicima i njihovim pitanjima i pojašnjava da su na poslednjoj takvoj sednici, decembra 2012, ministri govorili 70 odsto predviđenog vremena, a da su poslanici demokrata mogli da postave samo jedno pitanje.

„Vlada je u februaru i januaru primenila drugu taktiku, pa uopšte ne odgovara na pitanja, a sve da bi izbegla neprijatnosti zbog afera oko Miše Banane ili aflatoksina u mleku“, kaže Veselinović.

Bojan Đurić, poslanik LDP, smatra da Vlada i njeni ministri, uprkos dvomesečnoj pauzi, ne treba da očekuju da će se zauvek „izvući“, jer će pitanja u vezi sa svim aferama jednom doći na red. „Mi smo i do sada bili svedoci da imamo takozvane parne i neparne mesece. Parnim četvrtkom je u parlamentu dominirao premijer Ivica Dačić, a neparnim prvi potpredsednik Aleksandar Vučić. Očigledno je da njih dvojica do sada nisu bili spremni da se na ovim sednicama pojave zajedno“, objašnjava Đurić za Danas.

Od dana konstituisanja aktuelnog skupštinskog saziva članovi Dačićevog kabineta pojavili su se pet puta u parlamentu poslednjeg četvrtka u mesecu. Prema skupštinskim podacima, Dačić i Vučić su pred poslanike dolazili prilično redovno, izostajali su samo kada nisu bili u zemlji. Ipak, najvredniji je bio Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, koji je izostao samo jednom.

Prema podacima iz Narodne skupštine, poslanici su Vladi do kraja decembra postavili 35 pitanja, a ona je na 25 odgovorila. To za parlamentarce nije dovoljno dobro.

Olena Papuga, poslanica LSV, tri puta je neuspešno postavljala pitanja koja su se odnosila na udžbenike za nacionalne manjine. „I pored moje upornosti, problem udžbenika do danas nije rešen, pa deca koja dolaze iz nacionalnih zajednica uče iz starih knjiga na maternjem jeziku ili iz knjiga na srpskom. Umesto da dobijem odgovor kada će novi udžbenici biti štampani, iz Ministarstva prosvete su mi samo citirali zakon“, kaže Papuga, koja ima primedbe i na rad skupštinskih službi jer neredovno prosleđuju pitanja ministrima.

Rekorder po broju postavljenih poslaničkih pitanja je Žika Gojković iz SPO, koji smatra da ministri „filtriraju“ odgovore. „Ova vlada se ponaša kao i prethodna, pa odgovor na poslaničko pitanje proglašava službenom tajnom. Pitao sam za nagodbu tužilaštva sa bivšim pokrajinskim sekretarom za privredu, a dobio sam odgovor u tri-četiri rečenice da je postignuta nagodba, a kako i zašto su nestali milioni evra – nikome ništa“, napominje Gojković.

Dinkić najvredniji

Poslanici nijednom nisu imali šansu da direktno postave pitanje Jovanu Krkobabiću, potpredsedniku Vlade i ministru rada, kao i ministrima Alisi Marić, Ivanu Mrkiću i Sulejmanu Ugljaninu. Najviše je u Skupštini govorio ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. On se za reč javljao 259 puta i pričao 16,37 sati, što je duplo više od svih ostalih članova Vlade zajedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari