Zbog izuzetno teške ekonomske i socijalne situacije u državi potrebno je što pre formirati novu vladu kojoj će prioriteti biti otvaranje novih radnih mesta, stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta i privlačenje novih domaćih i stranih investitora – ocenio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je juče na Andrićevom vencu razgovarao s predstavnicima koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke, čime je počeo konsultacije s parlamentarnim partijama o formiranju vlade.

Delegaciju koalicije „Pokrenimo Srbiju“, u kojoj su se nalazili Jorgovanka Tabaković, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović, Velimir Ilić, Aleksandar Vulin, Dragomir Karić i Gojko Radić, predvodio je v. d. predsednika SNS Aleksandar Vučić. Kako za Danas kaže izvor iz SNS, učesnici jednočasovnih razgovora u Predsedništvu istakli su da je „neophodno što pre zaustaviti pad životnog standarda i obuzdati kurs evra“. Takođe, značajna pažnja posvećena je i situaciji na Kosovu, koja je ocenjena kao zabrinjavajuća.

„Na sastanku je vladala mirna atmosfera i nije se dogodilo ništa spektakularno“, ističe sagovornik Danasa.

Aleksandar Vučić je u izjavi novinarima posle sastanka ponovio da bi „svaka vlada bez naprednjaka bila nelegitimna“. „U vladi DS, SPS i LDP bilo bi sve isto, a jedina novost odnosila bi se na borbu protiv takozvane genocidne tvorevine Republike Srpske i borbu za nezavisno Kosovo“, tvrdi Vučić.

On je najavio da će naprednjaci uputiti poziv socijalistima Ivice Dačića za razgovore o novoj vladi i ocenio da bi vlada SNS i SPS „bila najbolja i i skladu s voljom građana, dok bi DS i njen poslovni odbor trebalo da odu u penziju“.

Vučić je naveo da će se predstavnici SNS do kraja sedmice sastati i s liderom DSS Vojislavom Koštunicom, čija stranka „ima korektnu saradnju sa SNS“. Upitan šta se promenilo u njegovom stavu da SNS nikada neće ući u koaliciju sa SPS, on je odgovorio da se „ništa nije izmenilo, osim što mora da se razmišlja o Srbiji i njenoj budućnosti“.

„Što se tiče SPS, nemam pravo da svoje lične i političke stavove, koji nisu promenjeni, stavljam u prvi plan, već interes Srbije“, rekao je Vučić i dodao da bi Jorgovanka Tabaković bila bolji premijer „od nekoga iz SPS“. On je istakao da će naprednjaci ponuditi socijalistima vladu s 12 ministara, bržu i bolju državnu administraciju i donošenje zakona o javnim nabavkama.

„Moramo da počnemo da razgovaramo sa SPS i njihovo je da kažu šta žele. Možda oni ni neće s nama da razgovaraju, možda će da kažu da im se sviđa Čedomir Jovanović i da vole da RS bude genocidna tvorevina“, dodao je Vučić.

DS na redu sutra

Konsultacije na Andrićevom vencu o formiranju nove vlade biće nastavljene sutra, kada bi kod Nikolića trebao da dođu predstavnici koalicije okupljene oko DS.

Dačić: Pre svega sa demokratama

Predsednik SPS Ivica Dačić potvrdio je da je od lidera naprednjaka Aleksandra Vučića dobio poziv za razgovore. „Razgovarao sam s Vučićem. Zadovoljan sam što je ta stranka tolerantnija nego pre“, rekao je Dačić novinarima. Dačić je, međutim, ponovio ranije iznet stav da je koalicija oko SPS u pregovore o vladi ušla prvo sa DS i da bi s drugima razgovarali samo ako tu dođe do neuspeha. „Vlada će sigurno biti formirana, jer niko ne sme da ide u nove izbore u ovako teškoj situaciji“, rekao je Dačić.

Danas anketa: Verujete li u opciju propasti razgovora o vladi i novih izbora?

Miodrag Radojević, saradnik Instituta za političke studije

Mislim da nijedna opcija nije isključena i da su mogući svi scenariji. Obrt se odigrao posle izbora 2008, kada su DS i SPS napravili za širu javnost neočekivan savez, tako da se i ovoga puta može dogoditi iznenađenje. U ovom trenutku nije izvesno kako će izgledati buduća vlada, ali se situacija može ubrzo izmeniti, odnosno za dan ili dva. U svakom slučaju, postoji još nekoliko zagonetki na koje čekamo odgovor.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka

Možemo samo da nagađamo, jer do nas stižu fragmentarne informacije o pregovorima. Ali, tu je svakako nešto zapelo, što se, između ostalog, vidi na osnovu činjenice da i Tadić i Dačić razmatraju mogućnost pronalaženja novih političkih partnera, a zanimljiva je i izjava Tadićevog saveznika Dodika o Čedomiru Jovanoviću. Takođe, treba da sačekamo i da vidimo šta će uraditi Nikolić, koji je počeo zvanične konsultacije o formiranju vlade.

Dragomir Anđelković, analitičar

Ta opcija je moguća, ali mislim da se neće ostvariti. Sve stranke su u priličnoj meri tokom minule kampanje istrošile resurse i novi izbori nesumnjivo bi predstavljali rizik za svaku od njih. Partije govore o otezanju procesa formiranja nove vlade možda da bi pripremile teren za eventualne saveze, koji nisu po volji njihovim biračima. U tom kontekstu, ne isključujem mogućnost stvaranja velike koalicije SNS-DS-SPS.   M. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari