– Grupa članova Demokratske stranke Srbije, koja se ne slaže sa politikom predsednice stranke Sande Rašković Ivić o učešću u gradskoj vlasti zbog Beograda na vodi, počela je da se širi i po beogradskim opštinama, nakon što su se nedavno u Skupštini grada Beograda odvojili u posebnu odborničku grupu Samostalni DSS. To se sada desilo i u opštini Čukarica, gde je četiri od šest odbornika DSS formiralo novu grupu i zatražilo smenu zamenika predsednika opštine Uroša Jankovića, koji je odnedavno i predsednik Gradskog odbora DSS.

U toj opštini kažu za Danas da je sednica Skupštine opštine Čukarica zakazana za četvrtak, 16. jul, u 15 časova i da je kao jedna od tačaka dnevnog reda predlog rešenja o razrešenju zamenika predsednika opštine.

„Formiranjem i na inicijativu odborničke grupe Samostalni DSS u Skupštini opštine Čukarica, predlog za razrešenje zamenika predsednika opštine Čukarica Uroša Jankovića podnela je odbornička grupa SNS i odbornička grupa LDP uz obrazloženje da je Uroš Janković izgubio politički legitimitet za vršenje funkcije zamenika predsednika opštine Čukarica imajući u vidu da ga većina odbornika u Skupštini ne podržava. U obrazloženju se navodi da zameniku predsednika GO Čukarica Urošu Jankoviću treba izglasati nepoverenje i poverenje dati predstavniku koga izabere većina odbornika“, objašnjavaju za naš list u opštini Čukarica.

Janković je, nakon odvajanja Andreje Mladenovića, pomoćnika gradonačelnika Beograda, i grupe odbornika DSS u novu odborničku grupu – Samostalni DSS, ostao u izvornom DSS gde je nedavno izabran za novog predsednika gradskog odbora te stranke. U DSS, zato, ističu nezvanično da je njegova smena zapravo zahtev Mladenovića naprednjacima za njegovu lojalnost u gradskoj vlasti.

Janković, s druge strane, navodi za Danas da su smene najnormalnija stvar i da „kako dođeš tako i odeš sa vlasti“. „Međutim, u ovom slučaju je reč o prekrajanju izborne volje građana od ljudi koji sada zastupaju neku drugu politiku Mladenovića, a bili su na mojoj listi koja je uzela čak 12 odsto na poslednjim izborima čiji sam ja bio nosilac. Ono što je bitno to je da svakog mogu da pogledam u oči, a sud o meni daće birači već na sledećim izborima“, navodi Janković dodajući da „odlazi dostojanstveno“ i da se ne ljuti.

Vlast u beogradskoj opštini Čukarica činile su do sada SNS, SPS i DSS, a za smenu Jankovića, osim njihovih odbornika, glasaće i LDP. Inače, za novog zamenika predsednika opštine umesto Jankovića predložena je upravo šefica odborničke grupe LDP Snežana Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari