Na lokalne izbore na Kosovu 3. novembra mora se izaći. Hoćemo da konstituišemo naše institucije, da bi se kroz njih povezali sa svetom. Želimo da koristimo evropske fondove, da se naši gradovi i regioni povezuju sa gradovima na Kosovu i Metohiji.

Zajednica srpskih opština može da se postigne samo kroz izbore. Svaki od problema može da se reši, ukoliko se stvore institucije, koje će da odgovaraju za ono što rade i budu veza sa Srbijom, poručila je juče Zorana Mihajlović, ministarka energetike tokom posete Kosovu.

Ona je zajedno sa direktorom vladine Kancelarije za KiM i ministrom bez porfelja Aleksandrom Vulinom obišla Hidroelektranu „Gazivode“, Trafostanicu „Valač“ i Rudarsko-topioničarski basen „Trepča“ na severu, a potom južno od Ibra Gračanicu i selo Prekovac u opštini Novo Brdo. Zorana Mihajlović je Srbima na severu KiM obećala „sigurno snabdevanja strujom, a radnicima koji su vezani za Ministarstvo energetike da će ostati u sastavu EPS“.

Vulinovu jučerašnju posetu KiM pratile su kontraverze. Nakon što su pojedini beogradski mediji javili da je on na KiM ušao uprkos zabrani Prištine, oglasio se savetnik kosovskog premijera Besim Čolaku, koji je preko Radija Slobodna Evropa saopštio da Vulinova poseta nije dozvoljena. KPS juče nije imala zvaničnu informaciju da je Vulin na Kosovu, iako je imao policijsku pratnju. U KPS tvrde da je „samo ministarka Zorana Mihajlović ušla na Kosovo i da je u pratnji policije“.

„Bez obzira što se Vlada Srbije najavila da će cela da se preseli na sever KiM, narod ne želi da izađe na izbore koje organizuje samoproglašena kosovska država. Narednih dana, u završnici predizborne kampanje, pritisak na građene da glasaju na kosovskim izborima biće verovatno još žešći, ali svaka primena sile pokazuje nemoć druge strane“, kaže za Danas Slavko Stefanović, predsednik Privremene skupština AP KiM, koja vodi antiizbornu kampanju.

Stefanović kaže da patrijarh srpski Irinej, koji je nedavno, bez odluke nadležnih crkvenih tela, pozvao kosovske Srbe da glasaju 3. novembra, još nije odgovorio na molbu da primi predstavnike Skupštine. U sedištu SPC Danasu je nezvanično rečeno da je njihov zahtev još u razmatranju. Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, delegacija Privremene skupštine uskoro će posetiti Moskvu, gde bi trebalo da bude i primljena u Dumi i sedištu Ruske pravoslavne crkve.

„Iako je pred kraj svake kampanje borba uvek oštrija, nadam se da neće biti zaoštravanja retorike i da će je ministri koji dolaze iz Beograda prilagoditi situaciji na terenu“, kaže za Danas Petar Miletić, šef Izbornog štaba SLS. Miletić ističe da su beogradski mediji skoro potpuno zatvoreni za SLS i da „čak nisu smeli da primaju ni plaćene oglase“ ove stranke.

Euleks istražuje u Raškoj

Stručnjaci Euleksa za sudsku medicinu i predstavnici srpskih vlasti započeli su ispitivanja u kamenolomu Rudnica, u opštini Raška, zbog sumnje da postoji masovna grobnica iz vremena ratnih sukoba na KiM. Ispitivanje je početo uz prisustvo predstavnika srpskih organa, komisije za nestala lica vlada Kosova i Srbije, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i predstavnika Unmika, saopšteno je juče iz Euleksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari