Nekoliko stotina Srba juče je u severnom delu Kosovske Mitrovice sprečilo pripadnike Kosovske policijske službe iz južnog, albanskog dela grada, da kod naselja Tri solitera postave kontrolne kućice. Raspoređivanje policijskih patrola u ovom delu severne Mitrovice najavio je kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi posle pogibije Seljvera Haradinaja i ranjavanja njegovo dvoje dece u nedelju ujutru. Prema saopštenju KPS, bombu je na prozor stana Haradinajevih, u prizemlju stambene zgrade, postavila nepoznata osoba.


KPS je juče uspeo da postavi samo jednu od tri stražarske kućice, koju su Srbi prevrnuli i na njoj razbili stakla. Ostale objekte KPS je vratio u južni deo Mitrovice. Izvori Danasa na terenu kažu da Srbi traže da o bezbednosti u severnoj Mitrovici brine stanica KPS iz ovog dela grada.

U vreme kad su se okupili Srbi, krenuli su i Albanci iz pravca obližnjeg sprsko-albanskog sela Suvi Do, gde je u nedelju uveče pretučen Srbin Vladimir Denović (66). Denović, kome su polomljena rebra i povređena glava, oporavlja se u Zdravstvenom centru u severnoj Mitrovici i nalazi se van životne opasnosti, saopštio je juče direktor ove zdravstvene ustanove Milan Jakovljević.

Okupljeni Srbi i Albanci razišli su se nešto pre 14 sati, a tokom popodneva juče je u severnoj Mitrovici bilo napeto.

Krstimir Pantić, predsednik opštine severna Mitrovica, izjavio je za Danas da se ni Kfor ni Euleks nisu pojavili na mestu jučerašnjeg incidenta. On kaže da KPS nije obavestio opštinske vlasti da će bezbednost u ovom delu grada preuzeti stanica iz južne Mitrovice.

– Tražimo da se sprovede objektivna istraga o pogibiji Seljvera Haradinaja, za koju albanska strana tereti Srbe. Da se utvrdi kako je došlo do eksplozije – da li je eksploziv podmetnut ili je reč o nestručnom rukovanju nastradalog, kako tvrde stanari. Čudno je to što su štokovi i nameštaj izleteli na ulicu iz stana Haradinajevih, što pripadnicima KPS iz stanice u severnom delu grada nije dozvoljeno da izvrše uviđaj, a ni Hitnoj pomoći iz obližnjeg srpskog Zdravstvenog centra da nastradalima ukaže pomoć. Došli su KPS i lekari iz albanskog dela grada – napominje Pantić. On smatra da su predstojeći srpski izbori i vaskršnji praznici razlozi zbog kojih „Albanci pokušavaju da izazovu nasilje“.

Oliver Ivanović je juče u ime Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda upozorio da najnoviji incidenti u severnom delu Mitrovice utiču na pogoršanje bezbednosne situacije i pozvao Euleks i Kfor da preuzmu sve mere i osiguraju mir i bezbednost.

Kolegijum lekara Doma zdravlja u Gračanici juče je osudio incidente koji su se u poslednja dva dana desili na severu KiM – ubistvo Seljvera Haradinaja i prebijanje Vladimira Denovića.

Primena Ustava na celom Kosovu

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga najavila je povodom 9. aprila, Dana kosovskog Ustava, da će se „ustavnost i zakonitost spovesti na celoj državnoj teritoriji, uključujući i tri opštine na severu Kosova“, saopšteno je iz njenog kabineta. Ona je poručila da „građani države Kosovo, bez obzira na svoju pripadnost, treba da se osećaju ravnopravno i zaštićeni Ustavom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari