– Sadašnja vlast u izbornu trku ući će u dve kolone , koje će predvoditi Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije. Socijalisti na izbore idu u istom sastavu kao i do sada, zajedno sa Jedinstvenom Srbijom i PUPS, dok će na listi naprednjaka biti uglavnom iste stranke koje su i do sada činile vladajuću većinu u parlamentu. Spekuliše se međutim , da na listi naprednjaka neće biti mesta za SPO, DHSS i Karićev PSS.

U Srpskom pokretu obnove ipak se nadaju da će ostati deo istog tima. Žika Gojković, potpredsednik SPO, kaže za Danas, da odluku o budućoj saradnji donosi najveća stranka u koaliciji – SNS sa kojim je SPO do sada imao odličnu saradnju .

„Naša politika se nije promenila, jer mi i dalje podržavamo evropsku politiku Vlade, kao što smo do sada i glasali za sve evropske zakone. Izbori su blizu i verujemo da ćemo uskoro znati da li na izbore idemo u istom sastavu. Verujemo da će saradnja biti nastavljena uz učešće partnera koji su i dosad činili vladajuću koaliciju“ – kaže Gojković. Na pitanje kako komentariše sve češće spekulacije da za SPO neće biti mesta na naprednjačkoj listi, on odgovara da je to praksa medija pred svake izbore, koji bi jednostavno želeli da SPO nestane.

Upitan da li veruje da će se na naprednjačkoj listi , uprkos brojnih kritika na račun vladinih zakona i ministara Nikole Selakovića i Snežane Bogosavljević Bošković naći i potpredsednica njihovog poslaničkog kluba Olgica Batić iz Demohrišćanske stranke Srbije, Gojković odgovara da na to pitanje nema odgovor, iako priznaje da je Batićeva poslednjih meseci zaista imala kritički odnos prema nekim zakonima.

„Olgica Batić je saradnju sa SNS dogovarala direktno sa Srpskim pokretom obnove i to što se našla u našem poslaničkom klubu, bila je želja naprednjaka“, napominje Gojković, dok Batićeva juče nije odgovarala na naše pozive. SPO zajedno sa DHSS u aktuelnom parlamentu Srbije ima šest poslaničkih mandata.

Jadranka Tasić, portparolka Karićevog Pokreta snaga Srbije, juče nije želela ni da potvrdi, ali ni da demantuje da li će se PSS ponovo naći na listi naprednjaka. „Mediji neće odlučivati o našem savezu, već će odluka biti doneta na stranačkim organima kako naše stranke, tako i Srpske napredne stranke. A o tome još nije odlučivano“, bila je kratka Tasićeva u izjavi za Danas.

Još prvog dana, po obelodanjivanju da će Srbija ponovo glasati za republički parlament Pokret socijalista saopštio je da će na sve izbore izaći zajedno sa Srpskom naprednom strankom.

„Mislimo da je ovo jako dobra prilika da potpišemo jedan novi ugovor sa Srbijom, da se obratimo Srbiji sa svim našim idejama i stavovima, da se pozovemo na ono što smo radili svo ovo vreme i da vidimo šta Srbija misli kuda i kako treba ići dalje“, rekao je Aleksandar Vulin, lider PS.

U istoj koloni sa starim saveznicima iz SNS ići će i SDPS Rasima Ljajića. Vladimir Marinković, potpredsednik SDPS, kaže za Danas, da je njegova stranka razgovore o zajedničkom nastupu na pokrajinskim i lokalnim izborima sa partnerima iz SNS započela još pre nekoliko meseci.

„Kada su u pitanju parlamentarni izbori očekujemo dogovor sa SNS u narednih nekoliko dana i nadamo se brzom dogovoru, kako bismo zajednički nastavili sa politikom reformi i dinamičnog razvoja Srbije“, ističe Marinković, čija partija u sadašnjem sazivu parlamenta ima 10 poslaničkih mandata.

Srpska napredna stranka na republičke izbore izaći će i sa starim saveznicima iz Nove Srbije Velimira Ilića. U ovoj stranci kažu da će Nova Srbija u najkraćem mogućem roku na stranačkim organima doneti sve neophodne odluke za učešće svih članova stranke na izborima i spremna je da u predstojećoj kampanji da puni doprinos u okviru koalicije koju predvodi Srpska napredna stranka.

„NS, kao dugogodišnji koalicioni partner SNS, spremna je da izađe na zajedničku listu na sva tri nivoa, republičkom, pokrajinskom i lokalnom“, ističe potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovska za Danas.

Nakon razlaza sa Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom Saša Mirković i njegov pokret Jaka Srbija moraće da potraži nove koalicione partnere.

„Na izbore, kada budu raspisani, nastupaćemo sa nekoliko udruženja građana i srpskom dijasporom. Na listi ćemo imati 50 kandidata dijaspore, jer smatramo da dijaspora treba da učestvuje u političkom životu, a to može samo kroz predstavnike u parlamentu Srbije, kako ne bi bili prevareni kao mnogo puta do sada. Ne smatramo da bilo ko od sadašnje opozicije i vlasti ima pravo da nadalje vodi državu jer sve što su znali imali su priliku da pokažu i dokažu. Znamo gde su nas doveli. Jaku Srbiju interesuje da pre svega najsiromašnije slojeve društva vrati u srednju klasu koja se u Srbiji izgubila u prethodnim godinama zahvaljujući neznanju i lošem rukovođenju“, kaže Mirković.

Na pitanje da li je Igor D. Jakšić, član Glavnog odbora SNS, koji je juče podneo ostavku na članstvo u stranci, optužujući premijera Aleksandra Vučića za jednoumlje, „njegov čovek od poverenja“, Mirković odgovara da bi po toj logici svako nezadovoljan u Srbiji trebalo da bude njegov čovek, a takvih je mnogo u Srbiji.

„Jakšića znam kao i mnoge druge ljude iz SNS i on je jedan od onih koji su ostali verni programskim načelima naprednjaka iz vremena izbora“, precizira Mirković.

SNS poželjna svima

Srpska narodna partija Nenada Popovića, zbog svog korektnog odnosa i velikog koalicionog potencijala, prema saznanjima Danasa postala je „poželjna je udavača“ u ovoj predizbornoj trci. Ova stranka do sada je dobila nekoliko otvorenih poziva za učešće u koalicijama. Jedan od prvih poziva usledio je iz Patriotskog bloka koje čini DSS i Dveri, a stranku Nenada Popovića nije zaobišao ni Bojan Pajtić. Već duže se spekuliše i da će SNP na vojvođanskim izborima izaći u koaliciji sa naprednjacima, kao i da je SNS zainteresovan za koaliciju na svim nivoima sa Popovićem. Potvrdu za sve ove spekulacije nismo juče uspeli da dobijemo u SNP. Rečeno nam je samo da o tome nije bilo reči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari